Акад. Петрунов за най-новото лекарство срещу К-19: Дава много добри резултати!

Когато сте здрави, когато нямате клинични симптоми, вземате витамини и стимулатори. Когато имате симптоми, не го правите сами, защото може да има прекомерна имунна реакция. Това заяви акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия.

По думите му, става въпрос за витамин D, който, според него, не бил чак толкова голямо оръжие срещу COVID-19, но е много важен за баланса на имунната система.

Относно ваксините срещу коронавируса, академикът заяви следното – никоя фирма досега не е отговорила на три основни въпроса – дали ще ни спестят заболяването, дали ще ни спести смъртта и дали ще ни спести разпространението на заразата.

Няма никакво съмнение, че има повторно заболели. Никой не е застрахован. 

Що се отнася до ваксините, акад. Петрунов посочи, че има данни от 2 седмици (14 дни)  от 2-та инжекция, която е поставена. Има стимулиране на имунитета. Но колко ще продължи той никой не знае. По думите му тези, който са изкарали вируса, също ще трябва да се имунизират. Клетъчният имунитет, който се стимулира, има продължителност десетки години, докато антителата, изградени след преболедуване са до 3-6 месеца.

По отношение на диагностицирането на скритите пневмонии, експертът посочи, че те много трудно се откриват. Вирусните пневмонии трудно се виждат и на рентген. Трудно мога да кажа какво трябва да знаем. Много бързо може да се достигне до дефицит на въздуха.

Експертът коментира и азотримицините. Според него  безконтролното взимане на антибиотици води до резистентност. „Той не лекува вирусна инфекция. той лекува последиците. А и има данни, които се появиха, че той не е чак толкова добър, както и с ремдесивира.

Установи се, че един препарат, който с „Ремдесивир“ в комбинация с барицитиниб дава много добри резултати за лечение на COVID-19.