Андрей Райчев: Излъгаха, че сме втори по смъртност, трябва да се даде почивка на здравната система, затова правят локдаун

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_

Кадър Телевизия 7/8

Има само един факт. Лекарите не щат. Това е всичкото. Това е главният фактор.

Когато водеха тази пресконференция, те първо излъгаха, че България е на второ място по смъртност, изведнъж се оказа, че за последните 14 дни, ние не сме на половината в  списъка по някакви смъртни случаи, на хубаво място сме, нищо такова няма. Те накрая изплюха камъчето, вадиха от кладенец, излъгаха с цифри. Трябва да се даде почивка на здравната система, от щаба го казаха, затова правят локдаун. Води се война и сега ние трябва всички да се скрием в бомбоубежището и да не се показваме навън, за да се даде почивка на лейтенантите.

Това заяви социологът Андрей Райчев пред Слави в „Телевизия 7/8”.

Истинско безобразие, правителството нямаше никакво намерение да затваря, то не отстъпва на болестта, то не отстъпва на никакъв международен натиск, защото такъв няма. То отстъпва само на едно, затова, че лекарите казват: Не издържаме повече. Тези 18 дни ние ще живеем като скотове, защото тези не издържат, но кой точно не издържа. Затова, че бяха свикнали да не работи и да получава, на безобразното си отношение към пациентите, айде да не обвинявам, не искам да обвинявам всички лекари. Но там има огромно количество в ръководството на всичко това, здравните каси, лекарски съюзи, шефове на болници. Те са свикнали, че да си лекар, означава да си отвориш много широко джоба, да си живееш така и той да се пълни. А тук изведнъж се оказа, че трябва да се работи в една тежка ситуация. Между другото към края на тази тежка ситуация, плюс минус около половината са минали вече, има още 20 на сто да минат и всичко ще свърши, допълни Андрей Райчев.