Последната тайна на кралицата: какво пише в мистериозното писмо на Елизабет II, което може да бъде отворено едва през 2085 г?

Преди повече от тридесет години Нейно Величество Елизабет II написа мистериозно ръкописно послание до своите потомци, което може да бъде отворено едва през 2085 г. Кралски експерти и фенове от години гадаят – какво е написал монархът в тази тайна бележка ?

кралица Елизабет в Австралия
Елизабет II в Австралия, 2011 г

Кралица Елизабет II написа своето „ писмо до бъдещето “ през 1986 г., когато беше отбелязано възстановяването на сградата на кралица Виктория (QVB) в Сидни. Британският монарх отправи посланието си към жителите на Австралия и забрани отварянето му през следващите 100 години.

 Писмото се съхранява в затворена част на историческата сграда под купола й. Според слуховете дори най-близките роднини на Елизабет и личният й персонал не са били запознати със съдържанието на съобщението.

Но ръкописът е придружен от инструкции за бъдещия кмет на Сидни: „В подходящ ден, избран от вас през 2085 г., можете да отворите този плик и да предадете моето послание на гражданите на Сидни“, гласи завещанието на починалата преди дни кралица.

Сградата на кралица Виктория е издигната през 1898 г. от архитект Джордж Макрей в чест на диамантения юбилей от управлението на кралица Виктория. Тази монументална сграда, дълга 190 метра, заема цял блок в Сидни и сега е предадена на модерен търговски център с няколкостотин магазина.

сградата на кралица Виктория в Сидни
Сграда на кралица Виктория в Сидни

Много анализатори и експерти спорят за съдържанието на писмото на кралицата. Повечето обаче са единодушни в едно – посланието трябва да е много сантиментално и топло, защото Елизабет II е имала силни отношения с Австралия. Кралицата прави редовни посещения в тази страна през целия си живот, по време на които пътува до различни щати и се среща с местни жители от различни социални слоеве. Елизабет за първи път посещава Сидни през 1954 г., само две години след коронацията си. Тогава кралицата става първият управляващ монарх, стъпил на австралийска земя

Заслужава да се отбележи, че според титлата си Елизабет II е монарх в Австралия (и в четиринадесет други независими държави) и следователно участва в много държавни церемонии.

Елизабет Втора в Австралия
Елизабет II в Австралия, 1954 г

След смъртта на Елизабет II титлата крал на Австралия е дадена на Чарлз III, който също направи няколко официални посещения в Сидни, включително едно от най-известните си „турнета“ в компанията на принцеса Даяна през 1983 г..