Заради отрицателен тест: Опериран мъж с двустранна бронхопневмония чака с часове да го приемат в болница

Кадър: БТВ

Мъж, който скоро е претърпял операция, бе принуден да чака с часове за прием в болница. За случая от Благоевград разказват в БТВ.

Човекът е с двустранна бронхопневмония катосе е наложило да чака между двете болници в Благоевград, без да го приемат. 64-годишният мъж бил с отрицателен бърз тест, но със заключение от рентгенолога, че най-вероятно става въпрос за COVID-19.

Лечебните заведения – държавно и частно, започват задочен спор коя болница трябва да приеме пациента.

Съпругата на Георги – Стефка Маркова, обясни, че на мъжа ѝ са направени всички необходими изследвания, за да му бъде оказана лекарска помощ, но с часове не получава такава, въпреки че има затруднено дишане.

„От сутринта сме такa. От тая болница в оная, от оная в тая. Правихме сутринта бърз тест – отрицателен. Отидохме в едната болница, човекът се съгласи на скенер, гледа го – с двойна бронхопневмония и каза, че трябва да го приемат тук, това било коронавирус“, обясни жената пред bTV.

Дъщерята на 64-годишния мъж Кристина Маркова посочи, че 8 или 9 пъти са били препращани от частната „Пулс“ в общинската болница и обратното.

„С влошено дишане, с висока температура до 38,5 градуса, една вечер показа 39,2. Контролира се с антипиретици, с болкоуспокояващи, с парацетамол, с два вида антибиотик, които очевидно нямат никакъв резултат. От тази сутрин той е в много тежко състояние, като не може да диша самостоятелно“, допълни Кристина.

Преди десетина дни Георги е опериран от жлъчка. Близките му предполагат, че се е заразил в болницата. Въпреки видимо тежкото му състояние, за да го приемат в отделение му поставят условие – PCR тест. „По думите на д-р Касапинов няма как резултатът да стане за часове, а за нас е невъзможно да го оставим да чака утре да го вземат и след 24 ч. да дадат резултат“, посочи дъщерята на пациента.

По-късно Георги е настанен в болница. Други обаче, остават да чакат. Сред тях са и близките на 65-годишна жена, наскоро дошла в България.

„От 3 дена я разкарват от това Спешно в другото, без да я приемат с пневмония, защото няма тест за COVID, отделно има много придружаващи заболявания. Днес ѝ стана тестът и казват, че на рентгена били писали, че е с COVID пневмония. Сега на това ли да вярваме, тестът е отрицателен, на кое да вярваме, сега отиваме да докараме пак жената“, обясни близка на жената.