Като гръм от ясно небе! Утре Бойко Борисов подава оставка? Ето при какви условия

Утре гласуват да се свика ли Велико Народно събрание – ако мине, Борисов подава оставка!

Изненадващо проектите за нова конституция и за произвеждане на избори за Велико Народно събрание (ВНС) влизат в проектопрограмата на парламента за тази седмица. Те дори са заложени като първа точка за сряда.

Припомняме, че в средата на август премиерът Бойко Борисов обяви, че е време за рестарт на държавата, затова и предложи да се свика ВНС, което да приеме нов основен закон.

„В момента, в който Народното събрание вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание съгласно чл.

160 на Конституцията, аз ще се оттегля от поста на министър-председател в същия ден“, каза тогава Борисов.

Дни след това стана ясно, че нужните две трети (160 гласа) за взимане на такова решение не могат да се съберат. Категорично против са БСП и ДПС.

Въпреки това на 2 септември ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“ официално внесоха проект за нова конституция. Той получи много критики – включително, че почти не се различава от действащия основен закон.

Вчера стана ясно, че критично становище по проекта е дошло от т.нар. Венецианска комисия.

Ако утре решението за свикване на ВНС бъде одобрено, Борисов би следвало да подаде оставка начаса, ако имаме предвид неговото обещание.

Вероятността за това, разбира се, клони към нула.

Проектът можеше да отлежи още дълго. Съгласно действащата Конституция, срокът е от два до пет месеца. Т.е. би следвало да се гласува между 2 ноември 2020 г. и 2 февруари 2021 г.

Защо управляващите избързват? Едната версия е, че може да искат да излизат в извънредна ваканция заради тежката епидемична обстановка, свързана с коронавируса. По информация на „Флагман“ обаче такива планове няма.

Целта била по-скоро да се затвори темата, която явно вече не е удобна за ГЕРБ и премиера Бойко Борисов.

Още по-комично е, че бе създадена и временна комисия, която да се занимава с проекта за новата Конституция. Тя обаче не заседава по същество нито веднъж. А за капак Комисията дори бе дадена от президента и на Конституционния съд, тъй като според него тя е създадена против правилата.

Очаквайте подробности