Сутрешна сводка: Украинското МО обяви, че руската армия е сменила тактиката, а още бойци от ВСУ са отказали да воюват

В края на май на полигони в пет области на Беларус са планирани военни учения, в рамките на които се предвижда „деконсервация” на въоръжение и техника. Това се посочва в сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна към 18 часа в сряда.

„В края на месец май тази година на полигоните в беларуските области Брестка, Витебска, Гродненска, Минска и Могильовска се предвижда провеждането на практически действия от подразделения на въоръжените сили на Република Беларус.

Според налична информация, планът на тези прояви предвижда извеждане на въоръжение и военна техника от складовете и провеждане на маршове”, съобщават от украинския Генерален щаб.

От там добавят, че ситуацията по направление Волинск и Полеск остава непроменена.

В същото време по Северското направление противникът продължава да покрива участъка от руско-украинската граница в Брянска и Курска области, а за предотвратяване прехвърлянето на украински войски в други посоки обстрелва цивилни и военна обекти в граничните райони.

Русия продължава да търпи загуби както сред личния състав, така и военна техника. „Редовно постъпва информация за концентрация на значителен брой ранени руски военнослужещи в лечебни заведения в близост до населените места край границата с Украйна“, съобщиха още от Генералния щаб.

На този фон обаче се появи информация, че десетки бойци от Черкаската териториална отбрана са сложили оръжие и са се оплакали, че са изпратени в Донецка област без тежко въоръжение „по неизвестни причини“. Призивът им бе публикуван в Telegram канала на 56-та отделна мотопехотна бригада.

За прехвърлянето в Донбас военните са узнали от командира на батальона на 22 май.

Посочва се, че бойците са оценили задачата, разгледали са мястото и са установили, че за да изпълнят мисията, се нуждаят от тежко въоръжение, „което ние като териториална отбрана не притежаваме, затова и изпълнението на задачата е невъзможно – нещо, за което предупредихме ръководството на батальона“.

След това, по заповед на командира, бойците са сложили оръжие, но сега са заплашени от арест. Въпреки че не се отклонили от задълженията си, те не са имали възможност да ги изпълняват поради факта, че разполагат само с автомати.

Те обръщат внимание и на факта, че вече има загинали и ранени, на които е отказано „осигуряване на квалифициран преглед и лечение“.

„Няма финансиране на батальона. Не ни предоставят правно потвърждение за прехвърлянето (в Донбас)“, заключва боецът, определяйки прехвърлянето като незаконен . Той обвинява командването, че с подобни устни заповеди превръща бойците в „пушечно месо“.

По повод зачестилите напоследък заявления, че войната може да се реши единствено по дипломатически път, министърът на отбраната на Естония Кале Лаанет заяви, че единственият ход е руснаците да бъдат прогонени от територията на Украйна.

„Щом всички западни съюзници заявяват, че Украйна трябва да спечели тази война, тогава за мен въпросът е какво дърпаме тогава? Ще осигурим учения в достатъчен обем, системи за въоръжение, за да има по-малко смъртни случаи на цивилни. Тоест, трябва възможно най-бързо да завършим тази война. Не с дипломация. Просто руснаците трябва да бъдат прогонени от територията на Украйна“, убеден е Лаанет.

Министърът добавя, че украинският народ е показал голям героизъм, за да спре агресора и да отвърне на удара.