Лъсна цялата схема на гробаря Гошо за труповете в Банкя!

Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в горичка, а в гробището на Клисура, където не се води регистър на починалите и се правят нови погребения, без да е изтекъл санитарният срок от предишните.

Това заяви в студиото на „Денят започва“ Стоян Макреев – зам.-председател на Съюза на погребалните фирми

„Кметският наместник ми каза, че не било нейно задължение да води регистър на погребенията и да се следи дали са изтекли 8 години. Нейната работа била да си събере таксите, защото така ѝ бил спуснал по-нагоре кметът на Банкя.

И като направим връзката – това гробище няма нито ограда, нито някаква систематика да водим регистър“, каза той.

По думите му недофинансирането е оправдание да не се изграждат нови алеи, да не се съставя регистър и въпреки това на тези места постоянно да се извършват повторни погребения.

„Малки гробища като това в Банкя се ползват от местното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, тъй като на другия не му е изтекъл санитарният срок, районният кмет казва, че няма свободни места.

Но ако се обърнеш към правилния човек, ти намира място. Все пак благодарение на крематориумите вече от дълго време не е нужно да се чака санитарният срок от 8 години“.

По думите му по тази схема е действал и арестуваният Георги Енев. Макреев коментира, че за Енев се носят слухове от 15-20 години – че не е коректен и че мами клиентите си.

„Едва ли не без него погребение в Банкя е може да се случи, едва ли не той определя гробните места във времето. Вероятно местната власт му го е позволявала. За да прекрати тези работи, местната власт трябва да администрира общинската собственост. Всички гробища в България с изключение на частното в Бояна, са публично-общинска собственост. На всеки кмет е поверено стопанисването на гробища“, обясни той.

По думите му, за да започне процедура по кремация първо роднините трябва да предоставят на погребалните агенти съобщение за смърт и разрешително за кремация.

„Като оператор на тези услуги аз мога да ги задвижа. Обаче личната карта, тя ако не е в починалия, е в някой от неговите наследници. И тук е разковничето – наследникът трябва да направи контакт с оператор на погребална услуга и да предаде личната карта. В момента в който направи това, операторът е длъжен да извърши услугите, които са му заявени“, коментира Макреев.