Българите ще си скубят косите след думите на експерт за цените по родното море

„Като увеличение в момента се движим в рамките на около 20%. През лятото увеличението на цените на почивките ще надхвърли 30%“.

Това прогнозира в интервю за предаването „Нещо повече“ на програма „Хоризонт“ Румен Драганов, директор на Института за анализ и оценки на туризма (ИАОТ)

„Запазва се сезонността по морето, тоест ние пак ще имаме нисък сезон, среден сезон и висок сезон. Ниският сезон е до 15 юли, средният сезон е до началото на август, през целия август имаме висок сезон и от първи септември отново минаваме нисък сезон, тоест ние имаме сезонност на цените.

 Разликата между ниския сезон и високия сезон понякога е 100%, тоест ако една стая струва 150 лева през ниския сезон, през високия сезон струва 300 лева“.

Средно около 2400 лева излиза седмична ваканция на Българското Черноморие за 4-членно семейство. . Това е с 41 на сто повече спрямо предходната година, когато средната цена за почивка у нас е била около 1700 лева. Причината за скока са по-скъпият ток и увеличението с над 50 на сто на разходите за заплати на персонал, коментира Драганов.

По думите му в момента контролът върху заетостта в туризма не е достатъчно ефективен. Има много хора, които се самоосигуряват, плащат им се ниски заплати, а останалото е процент от оборота или под някаква друга форма. Експертът прогнозира, че България ще загуби голяма част от хората, работещи в тази сфера, ако до 2025 година средното заплащане не стигне 1400 евро, колкото е в конкурентните ни дестинации.

Драганов прогнозира, че тази година броят на туристите у нас ще стигне 9 млн., което е със 7 млн. повече спрямо миналата година. Все още обаче не сме стигнали нивата от преди пандемията, когато потокът от посетители стигна общо 12,5 млн. 

С падането на COVID мерките се забелязва и раздвижване на чуждестранния поток от туристи у нас. Има увеличен интерес за нови полети от различни европейски и извъневропейски дестинации към България – като Великобритания, Полша, Чехия, Германия. Руските туристи продължават да пристигат през Истанбул и през Дубай, не сме занулили руския пазар, посочи още Драганов.