Лидерът на ДНР обяви каква тежка съдба чака пленниците от „Азов“

Подготвят се документи за провеждане на международен трибунал над украинските военнопленници, които сега се намират в ДНР, каза ръководителят на непризнатата „република“ Денис Пушилин, цитиран от информационните агенции.

„Що се отнася до затворниците, с тях работят съответните профилирани ведомства. Що се отнася до чуждестранните наемници и чужденците в техния състав, информация ще бъде публикувана по-късно. Що се отнася до съдбата им в бъдеще, всичко е абсолютно очевидно:

Сега те са задържани на територията на ДНР, където в бъдеще се предвижда международен трибунал, в момента се подготвят съответните документи, пише се уставът на трибунала.

Възможно е да има междинни трибунали по примера на събитията след Великата отечествена война“, каза Пушилин в ефира на руската телевизия.

На 20 май Министерството на отбраната на Русия обяви пълното освобождаване на територията на металургичния завод „Азовстал“. 2439 украински войници, включително от полка „Азов“ сложиха оръжие и се предадоха, като срещу последните са заведени наказателни дела в Русия.

По рано през деня бе съобщено, че руски военни започнаха да разчистват мините и развалините на територията на металургичния завод „Азовстал“ в Мариупол, съобщи „Ройтерс“.

Видеозаписи от комплекса показват, че част от руските войници са обходили стоманодобивния комбинат и покритите с развалини пътища наоколо с минотърсачи, а други са проверили под различни предмети за заложени взривни устройства.

Украинските власти не са коментирали официално предаването на комбината на руските войски. По-рано те нарекоха случващото се „спасителна операция“ на военните, като избягваха термините „плен“ или „предаване“.

Украинският президент Володимир Зеленски не споменава края на операцията в завода в поредното си вечерно обръщение, но преди това заяви, че „към днешна дата всички цивилни, медици и ранени са изведени от „Азовстал“. „В близко бъдеще, дори не след няколко дни, извеждането на всички ще бъде завършено“, добави украинският президент.

В петък вечерта в руските държавни медии и проправителствени телеграмни канали се появи видеозапис със Сергей Волински (Волина), командир на 36-а бригада на морската пехота на украинските сили, в който той се представя и потвърждава, че е попаднал в плен.

Твърди се също, че командирът на „Азов“ Денис Прокопенко и Святослав Паламара са напуснали територията на завода. С тях няма видеозаписи.

Руското министерство на отбраната съобщи, че командирът на „Азов“ Прокопенко е бил изведен от територията на комбината със специален брониран автомобил уж „поради омразата на жителите на Мариупол и да го предпазят от желанието на жителите на града да го избият заради многобройните му злодеяния“.

Нееднократно руските сили обвиняваха украинските националисти за безразборните бомбардировки и смъртта на цивилни граждани по време на обсадата на Мариупол, включително нападението по родилния дом бе приписана на украинските сили.