Никаква милост повече на Острова към украинските бежанци, ето какво се случва

Благотворителните организации и обществени групи съобщават за случаи на прекратяване на отношенията между украински бежанци и техните британски спонсори по програмата Homes for Ukraine. В резултат украинските бежанци са се оказали без покрив над главите си и средства за съществуване, пише британският в. „Гардиън“. 

Обществениците отбелязват, че благонадеждните спонсори по договор с благотворителни организации и обществени групи са длъжни по време на изпитателния срок да приемат у дома си украински бежанци най-малко за 6 месеца.

Но впоследствие се е изяснило, че много от доброволците прекъсват отношенията си доста по-рано от края на въпросния срок. Причината е различното ниво на културно общуване и проблемите със спазването на правилата у дома. 

Ирина Терлецкая – член на управлението на Асоциацията на украинците във Великобритания – казва, че броят на бездомните украински бежанци, с които спонсорите са прекратили отношенията си, само продължава да расте.  

„Често се сблъскваме с такива случаи и смятаме, че те стават все повече и повече. При това, понякога, свидетелстват активистите, спонсорите молят бежанците да напуснат домовете им доста бързи, без да им оставят голям избор, освен да се обърнат към местните органи на властта за статут на бездомни, а онези бежанци, които могат да си го позволят, се опитват в последния момент да намерят ново жилище под наем. От местните органи на властта потвърждава, че в последно време се „наблюдава тревожен ръст“ на броя на украинските бежанци, които се представят за бездомни“, казва Терлецкая. 

Впрочем, за прекратяване на отношенията с украинските бежанци на британците не им трябва много. 

43-годишната украинка разказа пред Guardian (името ѝ не се съобщава от вестника), че е останала бездомна и е „в ужас от това, че не знае къде да се дене и към кого да се обърне“, след като тя била помолена да напусне дома след малко повече от седмица. 

Жената е избягала от апартамента си в Киев в Испания, но там не успяла да си намери работа. Тогава тя се запознала през Фейсбук с двойка, която организирала пристигането ѝ във Великобритания с всичките необходими документи. 

Всичко било добре, всички прекрасно се разбирали, украинската се чувствала необходима и харесвана. Всичко се променило обаче, когато жената отишла на среща с мъж, с който се запознала в интернет. Приютилата я двойка я обвинила в лъжа и я помолила да напусне дома им. 

Както станало ясно по-късно, фактор се е оказало и неуважението към личните интереси на приютилата жената двойка. 

Не е тайна, че на Запад хората се увличат по вегетарианството и веганството. При това повечето украински бежанци не са в състояние да разберат различията между тези жизнени позиции, а камо ли да се откажат от употребата на местна продукция, докато живеят при британците, на които им се налага да плащат за тях. 

Правителството на Великобритания обаче не смята проблема за съществен. 

„Над 46 000 души са пристигнали във Великобритания по двете програми за украинците(Homes for Ukraine и Ukraine Family Scheme), повечето са успели да се устроят добре. В рамките на схемата Homes for Ukraine действат строги мерки за защита и, според данните, много малко от спонсорските програми се провалят. Когато това се случва, местните власти могат да окажат помощ на бежанците или да намерят по-подходящ спонсор“.   

Превод и редакция: