Гърми скандал! Рашков и Радев на нож, назначени са СРС-та на…

Вътрешният министър Бойко Рашков е в обтегнати отношения с президента Румен Радев заради тайно разследване на МВР за корупция срещу съветниците на държавния глава Пламен Узунов и Николай Копринков.

Секретна разработка срещу окъпаните в скандална слава сътрудници на президента се води от няколко месеца, като двамата дори били поставени под СРС наблюдения и телефоните им се подслушвали, пише „Уикенд“.

Твърди се, че Бойко Рашков лично е спуснал заповедта за подслушване на телефоните на президентските секретари още миналата есен след множество постъпили сигнали в Инспектората на МВР, че Копринков и Узунов търгуват с полицейски и митнически назначения и прибират тлъсти подкупи.

Според оперативни данни на МВР тарифата за шефски пост в митниците, прибирана от съветниците на Радев, достигала до 100 хил.

евро, като Копринков и Узунов напълнили със свои хора митниците в Лесово, Свиленград, Стрезимировци и Капитан Андреево, както и куп полицейски управления в цялата страна.

Смята се, че целта на секретната разработка била не двамата да бъдат арестувани и осветени като проводници на корупцията, а да бъдат компрометирани пред президента. Румен Радев обаче е приел като атака срещу него разследването.

Не е ясно как президентът е разбрал, че секретарите му по вътрешна политика и антикорупция са подслушвани, но със сигурност информацията за това не е стигнала до него от Бойко Рашков.

През лятото на 2020 г. Пламен Узунов, който е бивш министър на МВР в служебния кабинет на Огнян Герджиков, беше арестуван в рамките на разследване за търговия с влияния с русенския бизнесмен Пламен Бобоков, а прокуратурата извади наяве чатове между двамата.

В последствие съдът определи ареста на Узунов като неправомерен. Корупционният скандал тъкмо бе отшумял, когато миналото лято съветникът на Радев бе заснет на среща с бившия митнически шеф Петко Петков в столичен ресторант. Двамата бяха заснети да комуникират помежду си с бележки, а накрая Узунов си тръгна от заведението с обемист плик.  

На следващия ден племенницата на бившия митнически шеф Евелина Харизанова бе назначена за началник на „Митница Тракийска“.  

През последните седмици Бойко Рашков е започнал ударно да разследва съмнителни назначения в МВР и да отстранява полицейски началници, за които имало данни, че са протежета на Узунов и Николай Копринков.