Защо древните пророчества вещаят Трета световна война и каква е ролята на Русия в нея

Последната битка на народите – Армагедон – трябва да започне в Сирия, в Израелската долина, близо до хълма Мегидо.

Това място е знаково за света. Тук царят на Юдея Йосия умира от ръцете на египетски фараон и по заповед на пророк Илия, кървавите жреци на Ваал са убити, пише Румяна Генадиева за Труд.

В „Апокалипсис“ най-обичания от апостолите на Христос – Йоан – се казва, че след хиляда години затвор, Сатаната ще излезе и ще започне да мами народите, да ги събира за битка и техният брой ще бъде като пясъка в морето.

Писанието директно посочва армия от двеста милиона души.

Конфликтът ще започне с това, че турците ще блокират река Ефрат, която минава през територията на Сирия и Ирак. Вече е изграден язовир, и това да се случи е напълно възможно. Йеромонах Анатолий от Киев вярва, че Израел ще започне войната. Той ще събере под знамето си всички, които мразят Православието, и ще ги насочи срещу Русия.

Библейският пророк Даниил посочва, че в последните времена ще се появи „северен цар“, който ще влезе във война срещу Египет, Близкия изток, Етиопия и Ливан и ще окупира техните територии. Сега този крал е свързан само с една държава (САЩ), разположена в Северна Америка. Друг знак за предстояща катастрофа ще бъде пълното унищожаване на Дамаск, столицата на Сирия.

Дамаск е един от най-старите градове на планетата, който никога не е бил напълно разрушен. Тоест, помагайки на Сирия, руската армия води антологична война, предпазвайки света от  катастрофа.

„Усилването на влиянието на изтока ще разгневи северния цар и той ще отиде на война, разпъвайки палатките си близо до планината Мегидо, където ще намери смъртта си“, тоест агресорът в Библията е посочен доста ясно. По подобен начин се посочва причината за смъртта му: „И огън падна от небето от Бога и ги опожари“ (Откр. 20:8–9).

Протестантските пастори и католиците смятат, че Русия ще бъде виновна за всичко. Например, известният Гог в земята на Магог е почти самият Путин или друг „руски цар“. На тях не им дава покой и факта, че Русия се намира на север от Израел.

Те също така посочват, че Библията назовава определени „князе на Рош“, които ще се бият в третия свят. Първото им твърдение се основава на сходството на имената Магог и Москва, а второто – на съзвучието на Рош – Русия.

Първото обаче явно е пресилено, а второто е грешка. Ако вземем еврейския текст, се оказва, че „неси рош“ не е „княз Рош“, а най-важният сред князете. Никъде в Библията не се казва, че Русия ще бъде отговорна за смъртта на света. Тя ще започне битка, приемайки предизвикателството.

Всеки срещу всеки

Библията споменава много нации, които ще се бомбардират взаимно. Освен Гог и Магог, в Третата световна война ще участват народите на Мешех, Тубал, потомците на Омир с отряди, „домът на Фогарм от северните кораби“, Сева и Дедан, търговците на Тарш. Кои са всички тези хора?

Православните учени смятат, че имената Гог и Магог в Библията означават Китай и Индия. Но има и друго тълкуване, според което това е просто маса от хора, маршируващи под знамето на Антихриста. Има хипотези, че Гог и Магог са народите на Иран, Централна Азия и западния бряг на Каспийско море.

Народите на Мешех са албанци. Народите на Тувал са баските и древните италианци. Съвременните испанци обаче също ще участват във войната: в Библията те са наречени тарсиски търговци (в Испания някога е имало град Тарсис).

Народите на Омир са германците и келтите, тоест англосаксонците. Вече е очевидно, че страни като САЩ, Великобритания, Турция и ЕС с малки сателити ще влязат в битка срещу Русия, Иран, Китай, Индия и държавите от Централна Азия. Трудно е да се каже на коя страна ще бъдат арабите.

Северноатлантическият блок – „северният крал“ – ще бъде унищожен по волята на Бог, но всички ще претърпят трудности: една трета от населението на света ще умре. Разбирайки това, трябва да се отложи  възможно най-дълго.

Но защо си мислим, че руснаците ще са от страната на добрите? Апостол Павел посочва това, казвайки, че има два Израиля: единият по плът е държавата Израел, а другият по дух е Църквата на Христос. И православните старейшини само потвърждават това: руските православни са „граждани на Царството Небесно и чеда Божии“.

Гърция обаче няма да участва във войната. Свети Паисий Святогорец посочва предстоящата война между Русия и Турция, но от изказванията му не става ясно дали това ще бъде част от Третата световна война. Турция ще нахлуе в Източна Европа и Украйна, а Русия ще бъде принудена да се застъпи за страните.

В резултат на войната много турци ще приемат православието, а Константинопол ще отиде към Гърция. Други християнски пророци говорят за подобно развитие на събитията. А изпълнението на това предсказание има конкретна дата – 600 години от деня на падането на Константинопол и превземането му от арабите, което се случва през 1463 г.

Тулският православен старейшина схимандрит Христофор, починал през 1996 г., предсказва, че Китай ще бъде инициатор на войната, а Русия ще бъде изцяло въвлечена в нея. Войната ще бъде бърза, с мигновени ракетни удари, а тези, които ще оцелеят след нея, ще имат трудности, земята ще бъде отровена от радиация.

Фактът, че основните неприятности ще трябва да се очакват от Китай, е изтъкнат в началото на 20 век от по-възрастния Серафим Вирицки. Според него Западът ще настрои Китай срещу Русия.

Но американската гадателка Сара Хофман вярва, че Китай и Русия ще бъдат съюзници и ще нахлуят в Съединените щати:

Русия от изток и Китай от запад. Войната ще започне с ядрена ракета, изстреляна от либийска територия срещу Израел и незабавно ще се разпространи по целия свят. Ванга пък избягва да говори директно за Третата световна война, но веднъж, когато я питат директно за датата, тя отговаря: „Сирия още не е унищожена!“