Военен „стратег“ от бункера: Ето защо Украйна не трябва да иска смъртта на Путин

Сред британските изследователи на историята на Втората световна война отдавна се води дебат дали британските разузнавателни агенции е трябвало да убият вожда на нацистка Германия Адолф Хитлер, ако се появи възможност. 

Те стигат до извода, че преди началото на войната, фюрерът е трябвало да бъде убит, но след началото не, защото някой компетентен може да го замени. Същото важи и за руския президент Владимир Путин.

Британският учен и биограф на настоящия руски лидер Марк Галеоти в статия за The Daily Mail твърди, че в момента, по отношение на това как се развива ситуацията на бойните полета, „Путин е най-добрият приятел на Украйна“.

Тъй като, подобно на Хитлер, той се занимава с микромениджмънт – той участва в разработването на военни операции, като същевременно няма пълна компетентност за такива дейности.

„Причината, поради която руската военна офанзива се провали, не е, че усилията на руската армия са безполезни, а защото са били използвани толкова зле. Те не са могли да се бият както трябва“, смята ученият.

По негово мнение, след като разбрал, че „специалната операция“ в Украйна не върви по план, Путин станал още по-параноичен, спрял да общува с много хора от обкръжението си, засилил личната си сигурност, рядко посещавал Кремъл, предпочитайки здравите стени на местожителството му в Ново- Огарьово.

Паралелите с Хитлер са очевидни. Въпреки че участвал в Първата световна война, неговата компетентност не била достатъчна, за да управлява военни операции, но прави това до последния си ден. Същото е и с Путин, той решава съдбата на хиляди хора на бойното поле, без да има достатъчно познания за това. В същото време наоколо няма такива, които биха могли да дадат съвет, дори да не са съгласни с него.

„Знаем, че началникът на руския Генерален щаб Валери Герасимов работи в тясно сътрудничество с Путин, но изглежда повече като помощник, отколкото съветник. Герасимов знае точно колко зле върви войната за Русия. Но няма признаци, че той има някакво влияние за президента… Лично аз съм сигурен, че това не е войната, в която Герасимов би воювал“, казва Галеоти.

В същото време, отбелязва той, шефът на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу все по-рядко се среща с Путин. Това може да означава, че той е избран за основна изкупителна жертва за военните провали в Украйна.

Източници в Кремъл твърдят, че Путин прекарва много време сам, мислейки за войната и мислейки за стратегията на бойните действия в Украйна. Но той не е военен гений, а просто фен на войната. И затова той се интересува повече не от ефективността, а от ефектността. Какво е изявлението на руската страна, че са започнали да използват лазерни оръжия срещу украинската армия.
„Стара военна поговорка: аматьорите говорят за тактика, професионалистите говорят за логистика. Аматьорите смятат, че войните се печелят с изобретателни оръжия или хитри стратегически трикове. За професионалистите важни са скучните неща – като осигуряване на войниците с добро оръжие и топли ястия. В това Русия очевидно се провали“, казва британският учен.

Путин искрено вярваше, че „специалната операция“ в Украйна ще отнеме само няколко дни. Затова той убеди генералите, че руската армия не се нуждае от голямо количество боеприпаси, храна и друго оборудване. Той грешеше.

Галеоти, като биограф на Путин, когото следи от 25 години, е сигурен, че руският президент очевидно не е в добро здраве.

„Беше странно да го видя – човек, натрупал такъв политически капитал от черния си колан по джудо, хокей и конна езда с голи гърди – да седи на празника на Деня на победата в Москва, заобиколен от десет бодигардове и с одеяло на колене. До него седяха ветерани по на 90 и им беше удобно без одеяла“, каза той.

Но промените в Путин не са само външни. Преди това той се държеше сдържано, знаеше как да впечатли събеседника или да сплаши, контролираше емоциите си. Сега той е загубил това умение, изглежда слаб, уморен и ядосан, трудно му е да го скрие.

Това се отнася и до ситуацията с инвазията в Украйна. Путин изпитва искрена неприязън към страната, която смята за измислена. Желанието на украинците да се бият, да се защитават и да избягат от „прегръдките“ на агресора, руският лидер възприема като „предателство на родината“, затова смята, че те заслужават целия военен ужас, който се случва сега.

Президентът на Руската федерация, в манията си да се превърне в един от героите на изграждането на държавност в Русия, дори стигна дотам, че обмисля да използва ядрено оръжие. Но има уловка.

„За цялото му обкръжение няма нито путинизъм, нито идеология на власт. Това е коренно различно от случилото се по време на Втората световна война. До самия край имаше хора, фанатични нацисти, които вярваха не само в Хитлер, „но също и в неговите идеали. Путин е заобиколен от безмилостни прагматици. Ако поиска да удари НАТО с ядрено оръжие, ще има хора, които биха си помислили: „Да, шефът става твърде опасен“, каза Галеоти.

Прави му впечатление колко изолиран изглежда Путин днес. Около него има много малко сляпо отдадени хора. Изглежда, че ако внезапно умре, никой няма да плаче.

Както OBOZREVATEL по-рано съобщи, съветници на руския президент Владимир Путин го предупредиха за рисковете от открито нахлуване в Украйна. Даден му бил „по-предпазлив съвет“ и многократно се отбелязвало, че вариантът за тотална инвазия изисква по-внимателна оценка. Шефът на Кремъл обаче не послушал съветниците си. Това съобщи началникът на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна генерал-майор Кирил Буданов.

Путин се решил на пълномащабна инвазия в Украйна след ритуал с шамани. Той отменил първоначалния план на началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

Превод