„Грозно и пошло“? Вие ‘щото сте Ален Делон…

Добрата новина е, че новият състав на Съвета за електронни медии идва с амбициите да върши работа.

Лошата е, че още първото заседание на СЕМ беше обърнато на другарски съд, по време на който членовете на съвета не свършиха никаква полезна дейност, а вместо това си споделяха един на друг колко не харесват едно конкретно предаване.

И то буквално ден преди края на въпросното предаване. На това старите хора казват „да вадиш нож на умряло куче“.

Шоуто, както можете да се досетите, е „Ергенът“, срещу което имало подадени колосалните 44 жалби, очевидно от хора с повече свободно време и разклатени нерви.

Будните граждани определили предаването като пошло, грозно и приличащо на харем, макар че никой уважаващ себе си султан няма да си причини подобен разюздан харем.

Председателката на СЕМ Соня Момчилова пък забрави, че в миналото е писала неща като „Ще ти скъсам г*за“ и „Мама на татко не дава“, и се притесни за крехката детска психика, която „Ергенът“ може да увреди.

Габриела Наплатанова, която доскоро беше част от екипа на bTV, на свой ред отбеляза, че и по-скандални неща са се излъчвали по телевизията.

Всъщност дори не е необходимо да превключваме канала, защото в други дни по същата телевизия и горе-долу в същия часови слот вървят смешки за шутове в г*за, бездомни плужеци и тричане на кучета.

Именно наличието на устройството, наречено дистанционно, явно убягва на СЕМ. 

Ако дадено предаване не ти харесва, просто превключваш канала. За сравнение, по обществената телевизия в същия часови слот вървят нелоши предавания като „Музика безкрай“ и „Панорама“.

Затова да изискваш държавен регулаторен орган да санкционира предавания по частна телевизия е откровено желание за цензура. „Ергенът“ не е документална продукция или научнопопулярно предаване, че да се очаква от него да си извадим дълбоки поуки, които ще разтърсят живота ни из основи.

Нещо повече, риалити шоуто върви в 36 държави, сред които са Германия, Австралия и Швейцария – все места, за които не може да се каже, че са дом на мракобесен сексизъм.

Да не забравяме, че в тези страни е далеч по-лесно да осъдите някого за домашно насилие или полова дискриминация, докато в иначе крайно чувствителната към „Ергенът“ България на оплакването, че сте била опипана без ваше изрично съгласие, често получавате само подхилкване и вдигане на рамене.

Така че не е никак лоша идея членовете на СЕМ да открият под коя възглавница на дивана се крие дистанционното и да сменят канала. Или, най-добре, да се поразходят навън и да чуят за какво си говорят хората.

Да, много хора тайно или не чак толкова гледат как иначе симпатичният Виктор Стоянов е заклещен в някакво имение в Бодрум с група психически нестабилни жени с лековато поведение. В това няма нищо обезпокоително.

„Ергенът“ не пречи на същите тези хора в друго време да четат класическа литература и да слушат музика, която няма в текста си „… когато на татко му става, мама го ръси с вода“ (отново по Момчилова).

Не пречи и децата им да са съвсем нормални хлапета, въпреки че са дочули някоя и друга неподходяща думичка.

Колкото до СЕМ – регулаторният орган разполага с ясно разписан правилник и се действа според него, а не според нечии лични предпочитания.

И е много по-адекватно членовете на съвета да се замислят доколко са полезни за драгия зрител и децата му рекламите на хазарт, бързи кредити и медикаменти, втвърдяващи изпражненията.