Хотелиер от Приморско: Страшно е това, което става с…

С до 35% ще ни излезе по-скъпа почивката на морето през този летен сезон в сравнения с миналото лято. Това показва проверка по Черноморието, направена от bTV.

Престой „ол инклузив“ в 4-звезден хотел в черноморските курорти като Созопол и Приморско вече струва 120 лв. на човек на ден срещу 90 лв.

миналата година.

Нощувката в 3-звезден хотел вече е между 50-70 лв. на човек на ден срещу 40 лв. от миналия сезон.

Ето и какви са цените в ресторантите:

  • Салатите са около 10 лв. срещу 7 лв. от миналото лято;
  • Порцията цаца поскъпва  от 6-6,50 лв. на минимум 7 лв.;
  • Порцията пържени картофи скача с 1,50 лв. от 5 лв. миналата година до 6,50 лв. сега;
  • Малка наливна бира вече е 3,50 лв. срещу 2 лв. миналата година.  

Повечето хотелиери чакат началото на юни, за да отворят. Ранните записвания са на много по-ниски цени, а инфлацията им изяжда печалбите.

„Няма доставчик, който да е дошъл и да не е увеличил цените с 40-50%. Страшно е, изключително много се притесняваме какви цени даваме, какви намаления даваме“, заяви управителят на хотел в Приморско Златина Владева.

В този хотел наемът на апартамент за четирима души е 250 лв. за една нощувка. Увеличението е около 10 лв. на човек в сравнение с миналата година.

„Ако миналата година в междинен период е бил 90 лева на човек на ден „ол инклузив“ пакета, тази година е 120 лв. на човек на ден“, добави Златина Владева.

Средно около 30 лв. излиза обяда за един човек. Менюто в този летен ресторант започва с уточнението, че цените са временни. Причината е, че доставчиците всеки ден променят стойността на продуктите.

В по-малките заведения по плажа предлагат обедно меню с готвени ястия като пълнени чушки, винен кебап, пиле с ориз.

„Цената е стандартна – 6,50 лв. е един обяд. Една супа е между 3,50 – 4,50 лв. Сравнително ниски цени, все пак се съобразяваме, не можем да извадим душата на хората“, обясни управителят на плажен ресторант в Созопол Силвия Христова.

В менюто обаче салатата започва от 10 лв., калмарите са 15 лв., порция сафрид е 18 лв. и всичко е с по-високи цени. Цацата също е поскъпнала.

„Миналото лято беше 6,60 лв., сега е 6,90 лв., съвсем малко сме вдигнали и то това е не толкова заради рибата, колкото заради цената на олиото, купуваме олио на 6 лв.“, добави Силвия Христова.

Така стандартна вечеря с напитки излиза около 50 лв. на човек.