US журналист: Украинските власти лъжат за „Азовстал“, ето какви са фактите ВИДЕО

Повече от 1700 са т.нар. „евакуирани“, а реално предали се бойци в Мариупол, съобщава независимият журналист Патрик Ланкастър, който е на терен в източната част на Украйна от началото на войната, пише Флагман.

През последните 3 дни на временно примирие, от завода „Азовстал“ са излезли бойци от батальона „Азов“, както и редовни служители в армията на Украйна, които са се предали на руските и донецките войници, които контролират града от повече от месец.

„1700 наши бойци са били евакуирани от подземията на завода в последните дни, а операцията е била проведена със съдействието на Киев“.

Това твърдят украинските власти, но това е лъжа! Да кажем фактите. Преди 3 дни (16 май, бел.а.) в завода, който беше последната „крепост“ на защитниците на Мариупол, се укриваха над 2000 войници. Какво значи „предавам се“? 

По дефиниция това означава да спреш съпротивата към врага и да се примириш с неговата власт. Точно това направиха предалите се 1700 човека, скрити в „Азовстал“. Това не е „евакуация“. Да, има ранени сред предалите се и те действително са евакуирани в истинския смисъл на думата, но не от Киев, а от армията на Донецката народна република и от тази на Русия“, казва с свое видео Ланкастър.

 

 

Този репортаж е в тотална контра на това, което излезе официално от Киев в дните на временното примирие в Мариупол. От там, в разпространени до медиите послания, твърдят, че не става въпрос за „предаване“, а за „евакуация на военни в края на бойната им мисия“.

Припомняме, че вчера министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на руския президент за приключването на операцията и пълното освобождаване на територията на завода Азовстал и Мариупол от украински бойци. 

„Територията на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, където от 21 април е блокирана група украински бойци от формированието „Азов“, е напълно освободена“, каза говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.