Извънредно: Откараха в плен командира на „Азов“ с брониран автомобил, целият гарнизон от катакомбите се предаде

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва на руския президент за приключването на операцията и пълното освобождаване на територията на завода Азовстал и Мариупол от украински бойци. Това съобщиха от пресслужбата на ведомството.

„Територията на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол, където от 21 април е блокирана група украински бойци от формированието „Азов“, е напълно освободена“, каза говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков.

От ведомството съобщиха, че командирът на „Азов“ е изведен от завода със специален брониран автомобил.

Това се е наложило, защото са го причаквали гневни мариуполци да го линчуват на място.

По-рано заместникът на Прокопенко Святослав Паламар с позивна Калина също се предаде.

Украйна все още не е потвърдила тази информация.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски за първи път разказа как украински пилоти са се опитали да летят до Азовстал, за да помогнат на военните, съобщи УНИАН.

За това разказа държавният глава в интервю по повод третата се годишнина от встъпването в длъжност като президент. Това се случи при липсата на въздушни коридори до Азовстал, по време на работата на мощната противовъздушна отбрана на окупаторите.

„Абсолютно героични са хората (защитниците на Мариупол – бел. ред.). Да не забравяме, че всички са там: Националната гвардия и 400 граничари. Много бяха ранени, загинаха, но 400 бяха там. И парашутисти, полицаи, дори служители на Службата за охраната на Украйна, лекари военни лекари, обикновени хора, местни хора. Има голям брой героични хора. Затова сега казвам, че всички тези хора са абсолютно героични. Как се случи, какво се случи тук е друг въпрос. Те защитаваха Мариупол“, каза Зеленски.

По време на отбраната на Мариупол загинаха много украински пилоти.

„Много голям брой хора загинаха – нашите пилоти. За съжаление загинаха. Също и абсолютно героични хора, които знаеха, че е трудно. Знаеха, че е почти невъзможно да летят. Летете до Азовстал и им носете лекарства, храна, вода, вземайте телата, ранените. Всичко това се случи. Случиха се много неща, които никой не можеше да коментира официално. Защо? Защото нямаше въздушни коридори към Азовстал заради мощната им (руската – бел. ред) противовъздушна отбрана“, каза президентът.

Той подчерта, че Украйна „не просто“ призова света да помогне за затварянето на небето над нейната територия.

„Не са само всички тези разговори. Не че ни е страх от самолети, въпреки че са опасни. Но видяхме, че и те (руснаците – бел. ред.) се страхуваха да летят, защото губеха.

„Въпросът не беше само в самолетите. Въпросът беше в тяхната противовъздушна отбрана, в техните ракети, в много отношения. Следователно не можете просто да отидете в Мариупол. Просто не можете. Там има пилоти на хеликоптери от седмици, като се знае, че 90% от тях не се връщат. Представете – тези хора го направиха. Те летяха там. Загубихме много пилоти“, подчерта Зеленски.

Превод и редакция: