Великобритания счупи 40-г. рекорд, положението е страшно!

Инфлацията във Великобритания достигна до най-високото ниво от 40 години миналия месец, докато войната в Украйна подхранва по-нататъшно увеличение на цените на храните и горивата, предава АП.

Инфлацията на потребителските цени се ускори до 9% през 12-те месеца до април, спрямо 7% предходния месец, съобщи Службата за национална статистика в сряда. Това е най-високият процент от 1982 г., когато инфлацията достигна 11%, според статистическото моделиране на Службата за национална статистика (СНС) на Великобритания.

Милиони домакинства в цяла Великобритания бяха засегнати от 54-процентовия скок в сметките за газ и електричество миналия месец, след като регулаторите увеличиха горната граница на цените на енергията, за да отразят предишни увеличения на цените на едро. Руската инвазия в Украйна оказа допълнителен натиск върху цените на храните и енергията.

Данните ще увеличат натиска върху правителството за смекчаване на кризата с поскъпването на живота, която според прогнозите на икономистите ще доведе до най-големия спад в стандарта на живот от 50-те години на миналия век.

Правителството може да намали данъците върху доходите и изготвя планове за увеличаване на субсидиите за хора с ниски доходи, които се затрудняват да плащат сметките си за енергия, съобщиха британските медии в сряда. Кабинетът също така обмисля данък върху непредвидените печалби за енергийните компании, които се възползват от високите цени на петрола и газа.