Проф. Витанов за войната: Това, което украинската армия твърди, намирисва на нещо! Има голяма опасност от…

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 19 май 2022 г. в България. Той уточни, че както винаги, първо ще говори за пандемията, а после за войната.

„Знаете, че мога да обяснявам нещо търпеливо и по много пъти, докато обяснението достигне до съответните съзнания. Та да напиша пак.

На който не му харесва, да не чете тези сводки. Не ги четете. Няма да ревете като карпатски мечки, ще си живеете спокойно. На мен ми е все тая, какво внимание привличам. Отдавна държа доста рекорди по отразяване на дейността на български учен. Тъй, че, не се напъвайте.

Тези сводки са за хората, които наистина искат да знаят какво става с пандемията. Тук е мястото да го научат – продължавам да се занимавам официално с анализи и прогнози. Тук е мястото и да получите информация какво става с войната.

Един ден тази война ще свърши и ще трябва да се правят изводи как ще се живее след нея. Тези изводи трябва да се направят с хладен ум, а не с крякане и рев, от който и карпатските мечки бягат ужасени. И не с рецензии от типа: Ама това, че основното сражение ще е в Донбас и ученик от четвърти клас може да го каже.

Да, де, но Витанов го каза още като почна войната. Знаете, номерцата – това и аз можеше да го кажа, не минават. Ами като можеше да го кажеш, защо не го каза тогава, рецензентино от кафенето? Защото не можеше да го кажеш. Жалката аматьорщина залива България и това и е основния проблем.

Та, недейте да четете, пазете си нервите, Витанов няма да се повреди от това, че не го четете. Нека четат само тези, които наистина желаят да разберат какво става.

А сега по същество.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Сценарият „Синьо лято“ е стабилен – ден 4. Този сценарий е – караме си спокойно лято.

2. Общата обстановка – Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 49 дни.

Да видим с чисълца, каква е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.44.

Стойността е рекордно ниска.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива.

„Синьо лято“ е непоклатим, обхватът на заразата се свива бързо.

3. Проверката за суперпожар – няма суперпожар.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.12

София-град – 0.18

Пловдив – 0.08

Бургас – 0.08

Варна – 0.05

По южните граници

Благоевград – 0.14

Кърджали – 0.13

Смолян – 0.21

Хасково – 0.15

Ямбол – 0.12

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – никакви проблеми. Индексите са далеч под 1, няма дифузно разпространение. Планът на зловещия професор за блокиране на разпространениено на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 49 дни.

За сведение – индексите в още няколко области

Кюстендил – 0.08

Ловеч – 0.07

Монтана – 0.16

Пазарджик – 0.09

Перник – 0.18

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден. Както виждате, проблеми няма. Както се пее в песента – Луната продължава да спи. Ковид – кризата е смазана. Е, нека да има поне една смазана криза от всичките, дето са ни се накачулили на главата.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол.

Здравната система си върти синджирчето и си подсвирква по отношение на Ковид-кризата. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитете. Десетки пъти и продължава да спада.

4. Проверка за тотален локдаун. Тотален локдаун ли?

Няма да има. Писах ви отдавна – стягайте сезона по морето, лятото ще е спокойно. Ето, влязохме в сценарий „Синьо лято“ по план.

5. Проверка на смъртността. Знаете – целта беше броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката ще се увеличава.

Но бавно.

6. Заключение от проверката – и днес, 49 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. „Синьото лято“ е стабилно, здравната система

се справя с проблемите, целта – лятото да е спокойно, все повече се постига.

Дифузното разпространение е угасено, жалките опити на модифицираният Омикрон да го запали се провалят до един.

И още ще се провалят. Обхвата на заразата се сви с рекордни темпове. Прогноза – това ще продължи. Като го каза Витанов, вече и децата от детската градина може да го кажат, нали така.

Дребна подробност – той Витанов като казва и изсипва два тона числа за доказателство.

7. Из картите промени няма. Днес – картата на риска.

Има 26 области в зелено и 2, които не са. Но и там рискът намалява. Сценарият „Синьо лято“ е стабилен.

Това е и зловещият план на зловещият професор – народът да си изкара лятото на спокойствие без проблеми от коронавируса. Чакаме Шерлок Холмовците да дойдат от кафенето и да почнат да развалят зловещия план.

Сега за войната.

Ама то Витанов нищо не разбирал. Ами като не разбира, защо го четете. Ще ви кажа защо. Защото анализите на Витанов отразяват добре ситуацията. А отразяват добре ситуацията, защото Витанов не кълве на пропаганда.

Не ви харесва това, което пише Витанов. Ами не го четете. Какво четете и после ревете така, че карпатските мечки бягат през глава от страх. Не четете.

На Витанов не му пука, колко известен ще е – писах, че държа вече доста рекорди за отразяване на български учен. Да четат тези сводки само тези, които ги намират за полезни. Другите да четат каквото намерят за добре.

1. Разбрахме се вече – войната ще е дълга и ще се развива бавно. Защо? Като следствие от принципана поробването на Хакен е стабилизиран сценарий на бавно изменение на обстановката. Затова.

2. Ежедневната проверка на офанзивите и контраофанзивите.

Руската офанзива. Основна цел към момента – Донбас, критерий за успех – превземане на Краматорск. Критерият не е изпълнен. Не се очаква голям котел, но се очакват малки котлета. Котле 1 – Северодонецк – Лисичанск – почти затворено.

Численост на украинската групировка там – 1 дивизия.

Чакат се тежки боеве, особено за Лисичанск.

Руснаците напредват бавно в Донбас и никой не го отрича.

Капитулация на полка „Азов“ в Мариупол. Дотук – над 1500 човека. Очаквах да са по-малко. То си излезе цял котел.

Знаете, че ги надцених и предполагах, че ще се бият до смърт.

Украинска контраофанзива. Цел – спиране на руската офанзива в Донбас. Критерий – превземане на Изюм. Критерият не е изпълнен. Котлета няма.

Западните оръжейни доставки държат засега украинската армия в изправено положение. Загубите никак не са малки обаче – от една трета до половин батальонна тактическа група на ден. Броячът се върти бързо, което не е добре. Затова и общата мобилизация продължава.

Извод – украинците не успяват да отблъснат руското настъпление в Донбас. Руснаците имат преимущество. Очакванията са това преимущество да се запази до края на седмицата, че и след това.

Украинците спешно трябва да запълнят пропукването на фронтовете в Донбас. Превземането от руснаците на селища далеч зад отбранителните линии покрай Изюм показва, че обстановката там е сериозна и украинската дивизия в Северодонецк и Лисичанск е в голяма опасност.

Така и не разбрах, какво точно е превзето при контранастъплението покрай Харков. Какво става с това контранастъпление? Украинската страна твърди, че продължава да държи инициативата. Това твърдение показва обаче, че нещата намирисват на нещо. Да видим.

3. Пропагандната война. Във воюващите страни ситуацията е стабилна – народите са все още добре хванати в клещине на пропагандата. Този сценарий не се очаква да се промени до края на седмицата, че и след това.

У нас – стабилен е сценарий на провалена проукраинска пропаганда. Как да се оправи това – съвети от ОНЯ ЧОВЕК (цитат от ОНЯ ЧОВЕК, ден пети, не е Бисмарк)

..Войната позволява решаването на цяла поредица от проблеми, които никога не биха могли да бъдат решени в нормални времена…..

Кратък коментар – така е, войната променя силно траекториите на социалните системи и това създава благоприятна възможност за решаване на доста проблеми. Например проукраинските пропагандисти у нас могат да използват войната за намаляване на проруските настроения у нас. Доста нескопосана работа, като гледам какво правят.

Действайте, войната ще свърши и социалните системи ще излязат от благоприятните траектории за намаляване на проруските настроения. Това, което ще остане, ще са високите цени.

Народът не е прост и вече открито недоволства, дори и по телевизиите. Изкарайте социалната система от този атрактор на провалена проукраинска пропаганда. Писах ви – това е тестът.

Виждате – подпомагам проукраинските пропагандатори с интелектуално доказано работещи концепции. Та дано вдянат. Ще вдянат ли? Имаме си тест – атракторът трябва да бъде изкаран от басейна на привличане на антиукраинския скептицизъм. Ако да – вдянали са. Ако не – не са вдянали.

И накрая – Бисмарк, разбира се. Някои се тръшкат от яд, че добре познавам Бисмарк. Познавам го, с години съм го изучавал. И затова пак ви пиша: Бисмарк е възвишението, откъдето можете да погледнете към тая война и да ви стане ясно, какво представлява тя.

Ето днешния цитат от него

… По сравнение с писателстването, играта на прескочи-кобила е доста солидно занимание….

Какво ни казва Бисмарк тук – че доста хора се присламчват към сериозните писатели и аналитици и резултатът е от тип – манджа с грозде. Необходимо е да подбирате какво четете – казва ни Бисмарк. Чухте ли юрдечета мои и рецензенти мои от Ганковото кафене – Бисмарк ви казва да не четете Витанов. Подбирайте, бе, четете друго. Витанов чете Бисмарк. Защото Бисмарк е признат авторитет. По Русия и по други неща. По какви други неща ли? Ами по това, как се организира държава. Например:

За всяка поставена задача трябва да отговаря един и само един човек.

Я го пуснете това в действие в България да видите какво ще стане.

Добре, стига за днес.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.