Вулгарно и пошло: СЕМ санкционира bTV заради „Ергенът“

Санкция заради риалити предаването „Ергенът“ ще получи bTV, тъй като съдържанието му е неблагоприятно за детската аудитория. Ще бъдат наложени и административни наказания на телевизията, тъй като едва в 5-ия епизод е обозначила, че в шоуто има продуктово позициониране, което е форма на реклама, предава burgas24.bg.  

Това реши обновеният състав на Съвета за електронни медии (СЕМ), който се събра на първото си заседание днес и го излъчи на живо.

По закон заседанията на СЕМ са публични.

 Така за първи път в нова роля влязоха избраните преди седмица Пролет Велкова и Симона Велева от парламентарната квота и Габриела Наплатанова, назначена от квотата на президента Румен Радев. Соня Момчилова – също избрана от Радев, водеше заседанието като председател на СЕМ, а Галина Георгиева отсъстваше.  

Мониторингът на „Ергенът“, който беше представен на членовете, показва, че еротиката има сериозно присъствие в предаването. Същевременно зрителите обсъждат участничките, както и морала им още от старта на шоуто. Наричат го „пошло, сексистко шоу, което залага на воайорски похвати, унизителен за жените формат“, пише в доклада на СЕМ.  

В съвета са пристигнали 44 писма на зрители, като всичките са критични към предаването. В тях го определят по следния начин: „прилича на харем, грозно, пошло, вулгарно, това не е моралът на българската девойка, отвратителни послания, които не бива да бъдат допускани до екран“. Някои от зрителите са реагирали негативно и на употребата на алкохол, която се вижда на екрана, което впрочем е нарушение и на медийния закон, и на Закона за здравето, обсъдиха в СЕМ.  

Писмата срещу „Ергенът“ нарастват внезапно след последния епизод, излъчен на 13 май. Тогава участничка напада друга, нарича я „българска злобарка“ и я залива с чаша вода. Именно след това са пратени 35 от писмата срещу шоуто.