Внимание, африканска жега удря България! Гответе се за куп проблеми

„През следващите 48 часа Балканите ще попадат под влиянието на мощен пренос на по-топла въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши градусите и у нас.

Продължителните високи температури обаче могат да причинят главоболие и да предизвикат топлинен удар. Съветваме да се обърне внимание на престоя на слънце“, казват синоптиците от Meteo Balkans („Метео Балканс“) по повод прогнозата им за петъчни ден.

През нощта срещу петък времето ще е предимно ясно и тихо.

Минималните температури ще се повишат и ще са между 5° и 8°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина – до 8-10°С. 

През деня времето ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще бъде с разкъсана висока облачност, но валежи не се очакват.

Максимални температури в страната чувствително ще се повишават и ще са между 25-29°С. Най-високи ще са те в Северозападна България и района на Сандански и Русе – до 30-31°С.

Времето в планините ще е подходящо за туризъм. Ще е предимно слънчево и топло. След обяд ще се появи разкъсана висока облачност, но валежи не се очакват. Ще духа до умерен вятър от североизток. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра – около 9°.

По Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд ще духа слаб до умерен южен вятър. Максимални температури на въздуха ще се повишат и ще са между 22°-25°. Температурата на морската вода – 15°-17°. 

Прогноза за Фини прахови частици (ФПЧ) – Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу петък ще е ясно. През деня времето ще е предимно слънчево и ще се затопли. След обяд от северозапад  ще се появи разкъсана висока облачност , но валежи не се очакват. Очакваните минимални температури ще са около 6°С, а максималните – до 24°С. 

Времето в Балканите – През следващите 48 часа те ще попадат под влиянието на мощен пренос на по-топла и суха въздушна маса от Северна Африка, която ще повиши температурите у нас и на Балканите. Над по-голямата част от полуострова ще преобладава разкъсана, предимно средна и висока облачност, която след обяд ще намалява до слънчево време.