Сутрешна сводка: От катакомбите на Азовстал продължават да излизат и да се предават в плен, ето колко са вече ВИДЕО

Обединеното кралство ще доставя на Украйна артилерия с голям обсег на действие, противокорабни ракети и дронове.

Това се посочва на уебсайта на правителството на Обединеното кралство. В него се отбелязва, че президентът на Украйна Владимир Зеленски е провел телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън, по време на който страните са обсъдили военната подкрепа за Украйна и глобалната продоволствена сигурност.

Отбелязва се, че тези оръжия ще бъдат разпределени в допълнение към допълнителната помощ в размер на 1,3 милиарда паунда, която стана известна наскоро.

Освен това Джонсън отново отбеляза „безграничния си възторг за смелите защитници на Мариупол“ и призова Русия да се отнася достойно към всички военнопленници.

Зеленски и Джонсън също обсъдиха блокирането от Русия на черноморските пристанища на Украйна, което води до повишаване на цените на храните в развиващите се страни. Лидерите на страните обмислиха варианти за отваряне на важни морски и сухопътни пътища за доставка на украински зърнени резерви и обещаха да започнат спешна работа по следващите стъпки.

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни заяви, че руснаците поддържат висока интензивност на ракетни атаки и изстрелват средно 10-14 балистични и крилати ракети на ден.

Залужни написа в Telegram, че днес, по покана на председателя на Военния комитет на НАТО, адмирал на Кралския флот Роб Бауер, той участвал в заседание на Военния комитет на НАТО.

Главнокомандващият подчерта, че украинците плащат много висока цена за свободата и европейския избор, а Европа преживява най-голямата криза на сигурността след Втората световна война.

„От 2014 г. войната се превърна за нас, украинците, в истинска война. Не АТО, не ООС, а война. И всеки ден от тази война, всеки убит войник, всяка осакатена съдба беше наука за нас. Ние разбраха, че рано или късно ще започне пълномащабна агресия и се подготвяхме за това“, каза той.

Според Залужни е било ясно, че първият месец ще бъде повратен момент.

Украйна успя да овладее стратегическата инициатива на противника, да нанесе критични загуби и да го принуди да изостави основната си цел – превземането на град Киев.

„Днес не само се защитаваме. Извършихме редица успешни контранастъпателни действия. Успяхме да деблокираме Харков и Николаев, водят се боеве в херсонска посока“, добави той.

Според главнокомандващия след Втората световна война методите на нацистите не са се променили – това е тоталното унищожаване на цивилни обекти, убийството на цивилни, това е хуманитарна катастрофа, невъзможността да се доставят хуманитарни стоки.
Той подчерта, че противникът отлично разбира какво прави, това се потвърждава и от прихващаните разговори на руското военно командване.

„Агресорът продължава да нанася ракетни удари с прецизно управление в дълбините на нашата територия. Унищожихме флагманския крайцер „Москва“, победихме три по-мощни кораба, които формират гръбнака на Черноморския флот на Руската федерация. Но руснаците поддържат висока интензивност на ракетни атаки, средно 10-14 балистични и крилати ракети на ден. Това е заплаха не само за Украйна, но и за страните членки на НАТО. В края на краищата всяка такава ракета носи 400-600 кг тротил. Следователно, важно е да се засили противоракетната отбрана“, смята главнокомандващият.

Залужни отбеляза, че въоръжената борба през 21-ви век е сложна, говорим за комбинация от операции, което от своя страна изисква използването на модерни високопрецизни оръжия с голям обсег, ефективна система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Както УНИАН съобщи по-рано, Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи обявиха началото на третата решаваща фаза на войната. Според Алексей Резников през следващите седмици въоръжените сили на Украйна трябва да разчитат на собствените си сили, докато доставеното от Запада тежко въоръжение изравни силите на фронта.

Една междуконтинентална балистична ракета „Сармат“ има достатъчна огнева мощ, за да унищожи половината от континенталните брегове на тази недружелюбна държава.

Гръмогласното изявление направи генералният директор на държавната корпорация „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин по време на реч на маратона „Нови хоризонти“ в четвъртък.

„Такава ракета може да унищожи половината от бреговете на континента, които не ни харесват“, каза Рогозин пред руски медии.

По-рано той съобщи, че Роскосмос ще изгради 46 стратегически бойни системи „Сармат“. Те ще застанат рамо до рамо с предшественика си „Воевода“.

Първото изстрелване на „Сармат“ беше извършено на 20 април 2022 г. То предизвика вълна от реакция по целия свят, веднага придобивайки прякора „Сатана-2“. „Сармат“ беше наречена основната ракетна заплаха за Съединените щати.

Вече 1800 украински бойци излязоха от руините на завода Азовстал в Мариупол. Това съобщи преди полунощ командирът на бригада „Восток“ на ДНР Александър Ходаковски.

Процесът по предаване на бойците от мариуполския гарнизон продължава трети ден.

„Общо, като се вземат предвид днешните събития, излязоха 1800 души. Потокът отслабва, но не пресъхва“, каза Ходаковски.