Сутрешна сводка: Войната се закучи и ето каква направи Зеленски ВИДЕО

Президентът Владимир Зеленски предлага удължаване на военното положение и провеждане на обща мобилизация за 90 дни. Това съобщава Укринформ с позоваване на текстовете на съответните законопроекти, публикувани на сайта на Върховната Рада.

„Да се ​​удължи периодът на военно положение в Украйна от 05:30 часа на 25 май 2022 г. за период от 90 дни“, се казва в проект № 7389.

В същото време според проектозакон No 7390 държавният глава предлага срокът на обща мобилизация от 25 май да бъде удължен с 90 дни.

На 18 май президентът Владимир Зеленски внесе в парламента законопроектите „За одобряване на Указа на президента на Украйна, „За удължаване на общата мобилизация“,  „За одобряване на Указа на президента на Украйна и„За удължаване на военното положение в Украйна“.

Както се съобщава, на 24 февруари президентът на Руската федерация Путин обяви началото на пълномащабна инвазия в Украйна. В същия ден в страната беше въведено военно положение, което трябваше да продължи до 26 март. Впоследствие то беше удължено с още 30 дни – до 25 април, а по-късно – до 25 май.

Също на 24 февруари в Украйна беше обявена обща мобилизация с указ на президента. 

Украински войници взривиха стратегически мостове в района на Луганск, за да предотвратят настъплението на руските нашественици към Северодонецк и Лисичанск. Националната гвардия показа как е протекла операцията.

Видеото е разпространено от бригадата за бързо реагиране на Националната гвардия на Украйна.

Операцията по взривяване на мостовете е извършена от бойците на тази бригада съвместно със специалните части на Силите за специални операции (ССО) и СБУ.

„За да се спре атаката на окупационните сили срещу Северодонецк и Лисичанск, бяха взривени мостовете по ключовата комуникация, която идва от Рубежне“, се казва в доклада.

Войниците припомниха, че взривявнето на мостовете е помогнало за защитата на Киев, а също така ще осигури на Украйна предимства в отбраната на контролирания регионален център на Луганска област.

Както съобщава УНИАН, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, в Донецка област противникът продължава да атакува по направленията Лимански, Северодонецки, Бахмутски, Авдеевски и Кураховски. В направленията Бахмут и Северодонецк руските войски съсредоточиха до 15 хеликоптера в района на Луганск за въздушна поддръжка на настъплението.

Корабната групировка на Черноморския флот на Руската федерация в северозападната част на Черно море днес се състои от 7 десантни и 4 ракетни кораба, съобщи пък украинското издание „Страна“.

Това съобщават от Оперативно командване „Юг“ в ежедневния си доклад.

Трябва да се отбележи, че по-рано беше съобщено за шест големи десантни кораба в акваторията на Одеса, с които руснаците са увеличили военното си присъствие в морето.

А ето и резултатите от 83-ия ден от войната. Украйна продължава да държи инициативата близо до Харков. Имаше битки в Донбас, врагът обстрелваше населени места. Противникът се опита да пробие отбраната в посока Бахмут, но не успя. Продължи и евакуацията на украинските военни от Азовстал.

Владимир Путин срива доставките на оръжия от Запада за Украйна, бомбардирайки пътища и железопътни линии на украинска територия и извършвайки диверсионни акции, каза полският заместник-министър на външните работи Марчин Пшидач.

За да се защити от „агресивната позиция“ на Москва, Полша ще поиска на предстоящата среща на върха на НАТО да разположи допълнителни сили на границата си, защото е възможно самата тя „да е в списъка с руски цели“, каза той пред испански журналисти.

В разговор с испанско издание той обвини руския лидер, че нарушава доставките на оръжие от Запада за Украйна чрез бомбардировки на пътища и железопътни линии на украинска територия и извършване на диверсионни акции.

„Но ако атаката се случи на полска страна, това ще бъде casus belli, въпреки че това все още не се е случило. Въпреки това вече задържахме няколко шпиони на границата”, подчерта дипломатът.

Заместник-министърът на външните работи обясни още, че руската концепция за сигурност не включва само Киев, но се простира и до териториите от Лисабон до Владивосток, а това, разбира се, е заплаха за Европа, както твърди полският министър.