Дянков уличи Василев в нова голяма лъжа за парите на българите

„Доколкото сме видели мерките на отделните коалиционни партньори, огромната част от тях ще доведат до още по-висока инфлация. За някои от мерките може да се каже, че

са социални, но със сигурност не са антиинфлационни. Благодарение на тях, инфлацията, която е вече почти 15% ще стане поне 20%“, това заяви в сутрешния блок на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

припомня, че . 

„Намаляването на ДДС, проинфлационно, ще увеличи търсенето и инфлацията. Премахването или намаляването на акцизите също. Увеличаването на всички пенсии ще увеличи инфлацията.

Всъщност, антиинфлационни мерки досега липсват. Може би до 10 часа ще видим някакво чудо и ще се разбере коалицията.

Антиинфлационни мерки са тези, които казват да произведем повече, особено ако можем да го изнасяме. Това са инвестиции в енергия, тези липсват“, обясни Дянков.

По думите му, за да се справим с инфлацията, търсенето трябва да намалее, а производството да се увеличи.

Всичко над 10% инфлация ме тревожи„, така коментира .

Според Дянков актуализацията на бюджета, която все още не е факт, също ще доведе до по-голяма инфлация.

„Не само тази година, следващата година България също ще има много висока инфлация. Точно заради това, че правителството изпусна шанса в края на миналата и началото на тази година да вземе някакви мерки. Очаквам да стигнем до 20% инфлация през юли-август“, поясни той.

По думите му прогнозата на финансовия министър Асен Василев, че минахме пика на инфлацията не е вярна. „Той и преди говори, че март-април ще е пикът, после каза, че ще е сега… доста плаващи прогнози дава“, заяви Дянков.