ISW огласи кой град ще е новият Мариупол с ожесточени боеве и обсада КАРТА

Американският институт за военни изследвания (ISW) публикува поредното обобщение на ситуацията на фронта.

Ето и основните заключения:

Основните усилия на руските войски са насочени към опити да се доближат до Северодонецк. Както се отбелязва в доклада на ISW, стремежът да се спечели битката за този град може да се обясни и с желанието да се отговори на критиките към цялостния ход на руската военна кампания в Украйна в медийното пространство.

Оценявайки детайлите на руската офанзива в Луганска област, американските експерти пишат, че руската армия се опитва да установи контрол над пътищата, водещи към Лисичанск и Бахмут, но не постига голям напредък, пише news.

bg.

Припомняме, че вчера руските медии съобщиха за над 15 000 украинска армия, включително и наемници, в котловината между Северодонецк и Лисичанск. Позовавайки се на данни от украинския генерален щаб, ISW пише, че руската армия се опитва да попълни частите си и да натрупа резерви за по-нататъшно настъпление срещу Славянск в Донецка област.

Превземането на Северодонецк обаче ще е изключително трудно, тъй като по данни на Народната милиция на ЛНР там има голям завод за изкуствени торове, където са складирани огромни количества готова продукция. Укрепените позиции на украинската армия около и в завода не може да бъде подложени на масиран обстрел, тъй като има риск от огромен взрив, който би унищожил целия град. 

Според експертите на института руските войски правят няколко неуспешни опита да напреднат към града на 17 май. В същото време те успяха да постигнат ограничен напредък в района на Лиман.

В посока Харков украинските войски продължават да изтласкват руската армия назад. Според Олег Синегубов, ръководител на областната администрация на Харков, руснаците се опитват да противодействат на украинска контраофанзива по посока на Волчанск – важен транспортен възел на около 90 км от Харков.

Междувременно украинските въоръжени сили продължават да застрашават руските маршрути за доставки по пътя им от Волчанск към Изюм. Според Пентагона Русия вероятно продължава да държи позиции в близост до Харков, по-специално селища по пътя за Белгород.

В южното направление – Херсонска и Запорожка област – по оценки на ISW, руските сили не са били активни и продължават да укрепват отбранителните си позиции.

Украинските медии съобщават тази сутрин за ракетни удари по Днепър и Николаев.

Ръководителят на областната администрация на Днепър Валентин Резниченко съобщава, че Днепър е бил обстрелван с ракети през нощта. Една от ракетите е била прихваната от украинската противовъздушна отбрана, а отломките падат на територията на частни домове. Втората ракета е разрушила съоръжение на транспортната инфраструктура.

ISW също коментира ситуацията в „Азовстал“.

Защитниците на Мариупол, които бяха блокирани в завода два месеца, най-вероятно са се предали, след като украинските власти са договорили с Кремъл условията за изтеглянето им от предприятието.

Американски експерти смятат, че Кремъл може да се е съгласил на сделка, за да заяви пълния си контрол над Мариупол и по този начин да противодейства на недоволството в социалните медии от неотдавнашното поражение на руските войски при прохода Северски Донец и от общата липса на напредък в настъплението в Донбас и за бавния темп на инвазията като цяло.

В същото време Кремъл може и да откаже да размени защитниците на Мариупол и припомнят изказванията на депутати от Държавната дума, които искат със закон да се забрани размяната или да бъде върнато смъртното наказание специално за тези военнопленници.

Институтът отбелязва, че евакуацията на „Азовстал“ може да предизвика недоволство в Русия, тъй като преди това руската пропаганда сериозно рекламира „успешните атаки“ срещу „Азовстал“ и е създала очакване за унищожаване на защитниците на Мариупол.

„За някои руснаци може да е трудно да съчетаят триумфалното послание с внезапните преговори, водещи до договорена капитулация“, се казва в доклада на ISW.

Кремъл може да пренебрегне опасенията на руската Дума или да ги използва, за да саботира преговорите с Украйна, се казва в доклада.