Брюксел предупреди страните от ЕС: Подгответе се за шок в доставките на газ!

В политически документ, който трябва да бъде приет в сряда (18 май), Европейската комисия призовава държавите-членки на ЕС да засилят подготовката за „пълно прекъсване на доставките на руски газ“, като трява да обмислят спешни мерки като временно ограничаване на цените на газа, съобщава EURACTIV .

След като Русия прекъсна доставките на газ за Полша и България през април, Комисията иска от страните-членки на ЕС да се подготвят за пълномащабен „шок в доставките“.

Природният газ се търгува на около 100 евро/MWh от средата на март, което е седемкратно увеличение в сравнение с дългогодишните средни цени, с периодични пикове от 200 евро/MWh, причинено главно от недостиг на доставки от Русия. Това доведе до повишаване на цените на електроенергията, до голяма степен обусловено от резервното производство на електроенергия от централи, работещи с газ.

И докато предишните мерки, приети през есента, бяха калибрирани, за да се справят със ситуация на устойчиви високи цени на газа, „може да си струва да се обмисли различен набор от мерки в случай на внезапно широкомащабно или дори пълно прекъсване на доставките на руски газ, водещо до непоносимо високи цени на газа и неадекватно снабдяване с газ“, казва изпълнителният директор на ЕС в проектодокумента.

Първата сред новите мерки, предвидени в Брюксел, е директна пазарна намеса с „максимална регулирана цена на природния газ, доставян на европейски потребители и компании (цена на ЕС)“, се казва в проекта.

Въпреки че ограничаването на цените на газа незабавно би облекчило потребителите и би попречило на инфлационния натиск върху икономиката, то е силно противоречиво дори в Европейската комисия.

„Един основен отрицателен ефект е, че губим цената като важна информация за търсенето на газ по време на криза“, пише неидентифициран служител на ЕС в текста на предложението, който беше изпратен вътрешно за преразглеждане сред отделите на Комисията.

„Друг много важен негативен ефект е, че обявяването на горна граница на цената на газа по време на извънредни ситуации води до по-ниски нива на съхранение , което трябва да се избягва по всякакъв начин“, добави служителят.

Тези опасения се споделят широко сред Зелените в Европейския парламент.

„Ограничаването на цената на газа не е решение“, каза Майкъл Блос, германски евродепутат от Зелените. Вместо да хвърляме милиарди от парите на данъкоплатците срещу Русия и други доставчици на газ, „трябва да използваме тези пари за енергийния и топлинен преход“, като слънчеви колектори и термопомпи, каза той пред медията. „Това значително ще намали цените.“

„Нуждаем се от картел на купувачите. Цената на газа ще падне, ако G7 купува газ само на ниска цена. За това се нуждаем от смелост и креативност и не трябва просто да се предаваме на абсурдно високите цени на газа“, добави Блос.

Експертите също предупредиха за ограничаване на цените, заявявайки, че това ще изчерпи складовете и ще обезкуражи фирмите.

„На пазарите на газ краткосрочните спот цени са свързани с дългосрочните бъдещи цени чрез газови хранилища“, каза Лайън Хърт, асистент по енергийна политика в Hertie School в Берлин. „Ако правителствата обявят бъдещо ограничение на цените, фирмите нямат стимул да пълнят газови хранилища, а точно обратното: изведнъж би било финансово привлекателно да се отложат инжекциите за съхранение или дори да се изчерпят хранилищата днес и да продават газ, докато цените са високи“, той каза в писмени коментари.

„По-ниските нива на съхранение не са в европейски интерес“, продължи Хирт, подчертавайки, че спешният приоритет е запълването на складовете преди следващата зима.

Това може също да е в противоречие с регулациите, които в момента се разглеждат от ЕС, за да изискват минимални нива на съхранение на газ всяка година преди зимния отоплителен сезон.

„Доколкото подобни изисквания принуждават операторите за съхранение да ги запълват независимо от финансовите стимули, настоящите спот цени няма да успеят да се понижат въпреки ниските бъдещи ценови очаквания“, предупреди Хирт, който е съавтор на коментарите с Ингмар Шлехт, научен сътрудник в ZHAW Център за енергия и околна среда.