Доц. Мангъров с последни новини за дете с неизяснен хепатит у нас

4-годишно дете, прието в Детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“ с неизяснен хепатит, е изписано в много добро общо състояние.

Доцент д-р Атанас Мангъров обяви, че детето ще бъде на контролен преглед след 20 дни: „Хепатитът е с неизяснен произход, но дали е този, за който съобщават редица държави, не мога да кажа“.

Според него няма основание за притеснение.

Мангъров разказа пред БТА още, че малкият пациент е бил приет с повишена температура в болницата в Дупница, където са му били направени различни изследвания, от които е било видно, че има високи нива на трансаминази – около 1000 U/L.

Трансаминазите са чернодробни ензими, чиито стойности се повишават, когато има възпаление на черния дроб. Нормалните им стойности са от 20 до максимум 50 U/L, посочи лекарят.

Детето е било в болницата около десетина дни, като стойностите на показателите са започнали да намаляват.

„Хепатитът, открит при детето, не е A, B, C или Делта хепатит, не се открива и вирусът на Епщайн-Бар, нито цитомегаловирус“, поясни още д-р Мангъров.

По думите на доцента всяка година има случаи на неуточнени хепатити. Преди време в отделението е било прието друго дете с неуточнен хепатит, и то също е било изписано в добро състояние.

Преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две проби, взети от деца, за които има съмнения за хепатит и се очакваше да приключат изследванията им.