Руски олигарх се присмя на „гениалния“ ход на Путин да спре газа за България

Руският олигарх и бивш близък до Путин Михаил Ходорковски, който сега живее в изгнание в Германия, се присмя на руския президент заради спрените доставки на руски газ за България.

Според него замисленият като гениален ход как София ще остане без синьо гориво заради зависимостта си от доставките от Москва е претърпял пълен крах.

Ето какво написа Ходорковски в Туитър:

1. Настояваш българите да плащат в рубли, въпреки че договорът им е в евро.

2. Те отказват.

3. Спираш им газа.

4. България се договаря за доставки на газ от САЩ на цени, по-ниски от тези на Газпром.

5. Българите се възхищават от поредната „гениална“ многоходовка на Путин.

 

ДОСИЕ:

Кариерата на Ходорковски е обобщение на съдбата на руските олигарси от 90-те години на миналия век, припомня АФП. Тези нови капиталисти се появиха при президентството на Борис Елцин и заграбиха цели отрасли от икономиката чрез множество приватизации и благодарение на своите връзки с властта.

Ходорковски произхожда от скромно московско семейство на инженери. Той е завършил химия и икономика, преди да се впусне в бизнеса. По времето на СССР той става член на Комсомола и завързва връзки с инстанциите на Комунистическата партия.

Още преди разпадането на СССР Ходорковски само на 26 години основа банката Менатеп, която му позволи да купи мажоритарния пакет акции на петролната група Юкос. В крайна сметка той придоби контрола върху компанията при доста неясни обстоятелства.

За кратко Ходорковски дори беше министър на енергетиката през 1993 г., когато бе на 30 години.

Ходорковски започна да обмисля сливане на Юкос с американския гигант ЕксънМобайл. Той започна да помага финансово на либералната опозиция и вля милиони долари в програмите за подкрепа на гражданското общество.

Благодарение на подема в търговията с петрол Юкос стана номер едно в отрасъла в Русия и Ходорковски беше обявен за най-богатия човек в страната от списание „Форбс“, оценило състоянието му на 15 милиарда долара.

В началото на 2003 г. среща в Кремъл между Путин, по онова време президент, и двайсетина олигарси прерасна в истинска буря. Само Ходорковски дръзна да се появи с поло на срещата, по време на която той защити идеята, че трябва да се действа срещу корупцията по върховете на властта. Като пример за корумпирани висши чиновници той посочи имената на приближени на Путин. Путин го попита:

-Господин Ходорковски, сигурен ли сте, че сте уредил всичките си сметки с данъчните?,

– Напълно! – отвърна му Ходорковски.

– Ще видим тая работа, заяви Путин насред възцарило се смразяващо мълчание.

На 25 октомври същата година Ходорковски бе арестуван при слизане от самолета на летището в Новосибирск, обвинен в големи измами и неплатени данъци и вкаран в затвора.

Впоследствие Съдът на московския район Хамовники призна бившия ръководител на руската петролна компания ЮКОС Михаил Ходорковски и неговия съдружник Платон Лебедев за виновни в кражба на петрол и пране на пари, придобити по престъпен начин.

Първоначално двамата бяха обвинени в отклоняването на 350 млн. тона петрол, но впоследствие обвинението намали това количество до 218 млн. тона.

Според прокуратурата Ходорковски и Лебедев са изпрали 487 млрд. рубли и 7,5 млрд. долара, получени от кражбата на петрола. 

На този втори процес през 2010 г  наказанието на смятания някога за най-богатия гражданин на Русия беше увеличено на 14 години заради „кражба на нефт и пране на пари“ в размер на 23,5 милиарда долара.

 През 2013 г Владимир Путин помилва с президентски указ олигарха и милиардер Михаил Ходорковски. След това той замина за Германия, където се лекувала майка му, страдаща от онкологично заболяване.