Командирът на „Азов“ обяви, че бойците от „Азовстал“ се предават ВИДЕО

Командирът на украинския батальон „Азов“ Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на „Азовстал“, са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им. 

„Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите“, казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило „на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори“.

„В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнява утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ“, казва още Прокопенко.

По-рано днес руското Министерство на отбраната обяви, че е постигнато споразумение за извеждането на ранените украински войници от блокирания завод Азовстал в Мариупол на окупирана територия.

Руският военен кореспондент Андрей Руденко публикува в своя канал и кадри с извеждането на първите ранени бойци от „Азовстал“.

 

До момента са се предали 50 бойци от „Азов“, като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина „азовци“ излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.