Горещо проучване показа какви ще са резултатите при избори днес ГРАФИКА

Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април).

„При следващо Народно събрание, поне сигурно от днешна гледна точка, изглежда, че ще имаме много сложна парламентарна конфигурация и ще трябва да се прави по-скоро голяма коалиция между няколко субекта”. Това коментира политологът Димитър Ганев в студиото на „Здравей, България” по Нова тв.

При правителството се наблюдава следният тренд – през април положителната оценка спрямо кабинетът е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на „Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред „Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка.

При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на „Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните 40%.

„Две неща има, които правят впечатление при новото социологическо  проучване на „Тренд“. Партията на Стефан Янев – 7.6% и „Възраждане“ вече с едни гърди пред БСП са големи изненади, като Възраждане дори може да стане 3-та политическа сила.“, каза още Ганев.

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с „Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от „Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%).

На своя старт, „Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. „Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от „Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са „Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите. 

„Ако изборите са днес, ще имаме 8 партии в Парламента. Увеличена е разликата и между резултата на ПП и ГЕРБ. Разочарованите от управлението се преливат в партията на Стефан Янев, „Възраждане“ и не гласуващите.“, уточни политологът.

„Възраждане“ бяха единствените опоненти на ковид сертификати и в крайна сметка войната., припомни той, обяснявайки сериозното покачване на рейтинга на партията.

„Отливът от доверие в правителството до голяма степен се дължи на инфлацията, защото това е най-сериозният проблем у нас.“, заключи той.