Шефът на АИКБ ексклузивно пред : Ако не се случи това, след 18 май блокираме цялата страна!

Протестът е за сигурна енергия на достъпна цена. Ние от няколко месеца настояваме за тайно решение за предвидимост и сигурност в доставките и ценовите равнища, които да ни направят конкурентно способни на европейския пазара.

Ние сме износители. Българската икономика е отворена икономика.

Над 50% от брутния вътрешен продукт се получава чрез износа, а в същото време получаваме енергия на значително по-високи цени от нашите конкуренти в ЕС.

Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев в ексклузивен коментар за , говорейки за предстоящия на 18 май протест срещу правителството на Кирил Петков и по-специално политиката му в енергийния сектор. 

Цената на електрическата енергията е нараснала четири пъти. След компенсациите този ръст става 2.5 пъти. Нашите конкуренти са на половината от цените на електрическата енергия, при която ние се снабдяваме ние. Тази допълнителна несигурност…. Например за май месец към този момент няма предвидени компенсации. Има неясни обещания.

Ние вече половин месец работим без да сме наясно каква е себестойността на продукцията. Това до какво води? Или презастраховане и увеличаване на цените и от там ръст на инфлацията по-голям от допустимия, или, ако пазарът не приема този ръст на цените – свиване на производството, както и освобождаване на хора, продължи той. 

Точно заради тази несигурност и тези високи цени и недокомпенсиране, както като размер и така и като навременност – защото винаги сме със закъснение и липса на предвидимост – поради тези причини инфлацията при нас е значително по-висока от средно европейската, а възстановяването на БВП е значително по-ниско от средно европейския. Затова протестираме, каза Велев.

Знаем, че има лесно решене, което може да бъде дългосрочно приложено. А именно с част от свръхпечалбите, от непредвидените, извънредните, неочакваните печалби в енергетиката, които се десетократно нагоре, по-големи от обичайните, с част от тези надвзети от нас, от изработените от нас, нашите работници пари, да бъдат компенсирани всички потребители, включително и в социалната сфера, здравеопазването, образованието, културата, спорта, религията. Всички потребители на свободния пазар. Те са над 633 000, обясни Велев. 

Цените в обозримо бъдеще ще бъдат на пазара ден напред от порядъка на 400 и над 400 лева. Те могат да бъдат намалени двойно именно от свръхпечалбите на дружествата в енергетиката, както държавни, така и частни. ЕС препоръча и позволява облагане на тези свръх печалби, извънредно облагане. За това трябва да се приеме закон. Такива закони има в редица европейски страни приети още през септември, октомври миналата година, възмути се председателят на АИКБ.

Тоест за да бъдат нашите предприятия конкурентно способни на европейския и световен пазар, то те трябва да получават енергия на сравнително същите цени, на които получават нашите конкуренти в чужбина. А те не получават на 400, а на 100 лева енергията. По дългосрочни договори ли, по друг регулиран начин. За това настояваме ние, каза още той.

Месеци наред нещата се кърпят месец за месец и нямаме  сигурност и предвидимост. Пак повтарям, ние за май месец в средата на май нямаме яснота дали ще има компенсации и в какъв размер. А може да се постигне схема устойчива, така както ЕК казва и препоръчва в съобщението си RePowerEU – толкова дълго, колкото е необходимо. Не месец за месец, а средносрочно. Без такова решение ние няма да се върнем от площада.

Ако такова решение не се вземе от този протест, ще има други протести. Настояваме тези решения да се вземат сега или правителството да отстъпи мястото си на някой друг, който може да вземе тези решения. Защото, за Бога, тези решения на са трудни, не са сложни. Другите европейски страни са го направили, категоричен бе Велев. 

Манипулират хората как виждате ли цените били като на другите места, като при нас били най големи компенсациите. Това е пълна манипулация. При нас е надвзето и иззето в много по-голяма степен, отколкото в другите страни, защото в другите страни се снабдяват предприятията по дългосрочни договори на в пъти по-ниски цени, а при нас всичко е пазар ден напред и недокомпенсиране на тези свръхвисоки цени.

Другото искане е за природния газ. Ние настояваме разликата между цената по формула, каквато би била за месец май и тази, която КЕВР обяви – според нас разликата е 30% процента – тези суми да бъдат възстановени на предприятията, ясно осъзнавайки, че те всъщност пак ще бъдат взети от нас. Откъде да се вземат? От бюджета, бюджета го пълним пак ние, но не трябва да правим неконкурентно способни предприятията.

Смятаме, че и тол таксите трябва да се преразгледат, намеренията на правителството нямат убедителен анализ, който да доказва ефективността на сегашната дейност, а трябваше да се направи такъв анализ.

Тези акцизи на електроенергията, те са по-скоро пиар. Те са под 1% от цената. Те не са никаква съществена част от цената. Това е някакъв кризисен пиар, а не проинфлационно решение. Такова решение е навременната  устойчива компенсация на свръхвисоките цени на електроенергията, обясни председателят на АИКБ.

Велев бе и доста категоричен с това, което ще се случи след 18 май, ако исканията на бизнеса не бъдат чути от правителството на Кирил Петков.  

„Ако на 18 май не бъдем чути, ще има следващ протест, който ще е както в София, така и в цялата страна. Ще бъдат блокирани пътища, гранични пунктове, комуникационни средства и така нататък, търпението на хората е изчерпано. Ние отсега сме заявили, че протестът не е политически, но ако МС не си върши работата, трябва да си ходи, за да дойдат тези, които ще свършат необходимата работа за страната и хората“, бе категоричен той.