Сутрешна сводка: Daily Express съобщи за поне 3 британски военни в „Азовстал“, единият от тях… ВИДЕО

Най-малко трима бивши британски военни се намират на територията на завода „Азовстал“ в Мариупол, съобщава „Дейли Експрес“, позовавайки се на неназован бивш военен от Великобритания.

„И тримата мъже в стоманодобивния завод са служили в британската армия“, цитира вестникът думите на бившия военен.

Според него, двама от тях са служили в Афганистан и са „изненадани от интензивността на конфликта“.

Военният е заявил, че бившите британски военнослужещи са отишли в Украйна преди началото на войната, за да се „присъединят към украинците на изток“.

Те обаче са изпратени на юг, за да подсилят полка „Азов“.

„Бях с няколко канадци и не бях чувал нищо за тях (британците – бел. ред.) до март, когато получих съобщение, че са в стоманодобивния завод в Мариупол“, казва британецът.

Той каза, че в „Азовстал“ има и един тежко ранен британец, който се сражава в Източна Украйна от 2014 г. насам. Според бившия военен, украинските войници са били помолени да „запазят куршум за себе си“, обяснявайки, че „никой не иска да бъде заловен и да попадне в плен“.

Същевременно, войските на Въоръжените сили на Украйна в Харковска област вече са близо до държавната граница. Унищожаването на три моста от руските войски, обаче, може да забави контраатаката.

Това е съобщено от съветника на министъра на вътрешните работи Вадим Денисенко, информира украинското издание Obozrevatel.

Според неговите думи, руските сили сега съсредоточават основните си усилия в района на Изюм и в Донбас.

„Да се надяваме, че през следващите няколко дни ще се опитаме да достигнем украинската граница. Въпреки че руснаците са взривили три моста там – и това може наистина да забави донякъде контраатаката.

– Ако говорим за южната част на региона, посока Изюм, засега те се концентрират там, опитвайки се да нанесат нов удар по Славянск, Краматорск. Досега всичко това е било неуспешно, но въпреки всичко те все още разполагат с доста голям брой хора и техника“, казва Денисенко.

Още една страна от НАТО се противопоставя на присъединяването на Швеция и Финландия към алианса.

Матео Салвини, лидер на италианската партия „Лига“, която е част от управляващата коалиция, заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО трябва да бъде отложено, както и че изпращането на нови оръжия в Украйна не помага за мирното разрешаване на ситуацията, съобщава изданието Il Fatto Quotidiano.

„Не сега. Всичко, което отдалечава мира, трябва да бъде поставено в списъка на чакащите“, казва той за разширяването на НАТО.

Във връзка с новите италиански оръжейни доставки за Украйна, които се предполага, че са от нов пакет военна помощ, лидерът на „Лига“ заявява, че „изпращането на оръжия няма да помогне“ за постигането на мир.

„Едно е да изпратиш икономическа и военна помощ в началото на кризата, друго е да го направиш сега. Необходимо е да се постигне мир и изпращането на оръжия няма да помогне за това“, заявява Салвини.

Лидерът „Лига“ подкрепя възможността за плащане на руския газ в рубли от страна на италианската петролна и газова група Eni.

Почти всички гаубици M-777, предоставени от САЩ, вече са в Украйна, като много от тях работят на фронтовата линия. Това е съобщено в Twitter от посолството на САЩ в Украйна, информира „Укринформ“.

Гаубиците M-777 са в действие. Това е част от последния пакет от 800 млн. долара помощ за въоръжените сили на Украйна. Всички 90 гаубици, изпратени от САЩ, с изключение на една, вече са в Украйна“, се казва в съобщението.

Посолството добавя, че много от тези гаубици вече действат на фронтовата линия.