Хранилищата в Полша преливат от руски газ с този трик

Реверсът на руски газ от Германия към Полша е затворен. Въпреки гръмкото говорене на Полша за отказване от руски газ, за санкции срещу руски газови компании в Европа и историите, че ЕС скоро ще се откаже от „мръсния и миризлив руски газ”, Полша продължава да изпомпва руски газ през Германия чрез виртуален реверс, в резултат на което се е превърнала в един от лидерите на ЕС по отношение на заетост на газовите хранилища.

Това коментира военният наблюдател Борис Рожин в своя блог.

На 4 май официалният представител на „Газпром” Сергей Куприянов обяви, че Германия е спряла доставките на руски газ в обратна посока за Полша.

„Полша, след като отказа да купува руски газ за рубли, започна да получава руски газ чрез физически реверс през газопровода „Ямал-Европа” от Германия. На 2 май Германия спря физическия реверс на руски газ за Полша през „Ямал – Европа”. Виртуален реверс за Полша обаче веднага се появи заради заявките на потребители в Италия и Франция, които се предоставят през полския коридор “, цитира Куприянов пресслужбата на компанията.

Той отбеляза, че Полша, наред с други неща, използва този газ за запълване на своите подземни хранилища, докато европейските хранилища са пълни средно на 34%, а полските хранилища са вече пълни на 80%.