Дейли Мейл: Двата сценария, при които Путин ще натисне „червеното копче“

Съществуват два хипотетични сценария, вследствие на които руският президент Владимир Путин може да прибегне до т.нар. червено копче, т.е. да използва ядрени оръжия в Украйна.

„Първият вариант би бил, ако украинците организират контраатака в Донбас, и ако под някаква форма застрашат руския контрол над Крим.

Тогава Путин е много вероятно да издаде заповед за използването на ядрени оръжия“, обясни в интервю за „Дейли Мейл“ британският историк Доминик Сендбрук.

Другият сценарий, която според него е по-малко вероятен, е в случай, при който „разярен и болен“, Путин може да се нахвърли срещу НАТО – нещо, което не е напълно изключено предвид ескалацията на руската страна през последните дни.

При всички положения неизвестните се увеличават – подготвя ли Путин общността за руска ядрена атака? Или просто блъфира? А ако Путин наистина предприема такава атака, какво би предприел Джо Байдън? Ще нареди ли атака срещу Русия?, коментира още историкът.

По думите му днес планетата ни е по-близко до ядрен конфликт от когато и да било след времената на Студената война и отбеляза, че „ядрените оръжия всъщност са оръжия на безсилието“.

Според Сендбрук няма никакво съмнение, че в момента съдбата на планетата зависи от решението на един-единствен човек и това е руският президент.