Украинското МО каза кой е загубил повече във войната, а Кадиров… ВИДЕО

Загубите на въоръжените сили на Украйна са много по-малки от тези на руската армия. Това съобщи на брифинг говорителят на украинското Министерство на отбраната Александр Мотузяник, цитиран от УНИАН.

„Разбира се, украинската армия също търпи загуби в следствие на много интензивните бойни действия. Но те са многократно и в пъти по-малко от загубите на руските окупатори.

Освен това истината е на наша страна. Ние защитаваме нашата земя. Затова за нас това е праведна война“, каза Мотузиник.

Агенцията припомня, че на 16 април президентът Володимир Зеленски е обявил, че 2,5-3 хиляди военнослужещи от въоръжените сили на Украйна са били убити по време на войната с Русия.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към 12 май украинските войски са ликвидирали около 26 650 войници на врага. 

От своя страна официалният представител на руското Министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков съобщи, че в рамките на деня средствата за противовъздушна отбрана са унищожили пет военни безпилотни самолета на украинската армия. Летателните апарати са свалени в района на населени пунктове в Харковска област, Александровка и Донецк. 

„Освен това един безпилотен летателен апарат е свален във въздуха над Змийския остров и бяха прихванати три украински балистични ракети „Точка-У“, добави Конашенков.

Също така руските военни са унищожили десет ракети РСЗО „ Смерч” в Донецка област. Ударени са и четири склада с боеприпаси на украинските Въоръжени сили в района на Соледар.

Поразени са четири командни пункта, 38 района, в които е съсредоточена вражески жива сила и военна техника.

Официалният представител на руското МО отбеляза още, че в резултат на руските въздушни удари за денонощие са били унищожени над 170 бойци и 41 единици военна техника. Всички удари са извършени с високоточни ракети.

В района на Долина край Харков е унищожена от пусковата установка на С-300.

Заместник-командирът на полка „Азов” Святослав Паламар съобщи, че Мариупол има 600 тежко ранени бойци и броят им продължава да расте.

„Властите разбраха, че можем да бъдем обкръжени, и трябваше да предприемат всички необходими мерки, за да създадат логистичен коридор за доставки…

Ние нямахме такава заповед за напускане, имаше само заповед – и тя все още съществува – да продължим отбраната, и ние продължаваме отбраната… Това е изключително сложна и тежка ситуация. Киев трябва да направи невъзможното, за да спаси бойците на Азов“, апелира той.

Междувременно пък ръководителят на Чечня Рамзан Кадиров каза, че по-рано смятал украинския президент Володимир Зеленски за „нормален човек“, но сега „няма представа за какво говори и какво прави“.

„Даде държавата си на плацдарма на Америка, за да се бият срещу братята срещу братя – украинци и руснаци. Е, как е възможно? 

Мислех, че Зеленски е нормален човек, образован… Напоследък изобщо не разбира за какво говори и какво прави”, каза Кадиров.

„Всъщност е смешно, когато той говори за Крим и Севастопол. Вижда, че Русия е използвала военната си мощ само на 1%, но все пак е отнела толкова много територии, унищожи толкова военно-стратегически съоръжения.

И ако има заповед на президента на Русия Владимир Путин в Украйна да се смени властта, да се поставят достойни хора там, това е толкова лесно, колкото да се обстрелват круши“, каза ръководителят на Чечения.

„Моля ви, украинският народ, още веднъж – този наркоман Зеленски – успокойте го! 

В Горната, Долната Рада, Въоръжените сили на Украйна, СБУ, Министерството на вътрешните работи… Е, колко от вас има? Накрая седнете на масата и се огледайте с отворени очи”, обърна се той към украинците.