Д-р Илиев от Берн разкри за безмилостна К-19 каторга в Китай и какво я чака България

Китай продължава да държи повече от 2 месеца жителите на Шанхай като затворници, като не им позволява да напускат жилищата си, преподавателите в университетите, например, живеят в бюрата си.

Това написа в профила си д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

Според него не се знае какво я чака България през есента и зимата, а по правило на специалистите най-засегнати от ковид ще бъдат именно страните с нисък процент на ваксинирано население. 

Ето какво още пише той:

„Засега няма изгледи стратегията Ковид-нула там да успее, като преследването й се е превърнало в идея-фикс на правителството, за да покажат колко различни и по-ефективни са от останалата част от света.

Със сигурност вирусът не е безопасен, но няма никакво основание за подобни крайни мерки и ограничения. Проблемът е прост – епидемиологичният контрол на една инфекциозна болест не е единично действие.

Епидемиологичният контрол включва винаги комплект от мерки. Самата изолация при наличие на животни, които пренасят вируса, както и при данни за безсимптомни носители, изисква освен изолация и мащабна ваксинация.

Китай, например, има огромен процент неваксинирани възрастни, които са най-уязвими, както и използва ваксини със значително по-ниска ефективност от западните. Дори тези „западни“ не са оптимални, но колкото по-ефективна е ваксинацията, толкова по-лесно е да се допълнят останалите мерки.

Кратка прогноза какво ни чака в близките месеци – спокойно лято, и неизвестни есен и зима, когато все още Ковид може да ни изненада с неочаквана мутация и влошаване на протичането.

Най-засегнати ще са държавите с ниско ваксинационно покритие. Не го казвам, за да търся медийно присъствие, а защото това са оценките на научната общност. Все още сме във фаза, в която можем да се върнем в неблагоприятна Ковид посока към края на годината.“