Ако сънувате ТОВА – ПОСЕТЕТЕ ЛЕКАР! Странен симптом по време на сън показва сериозно заболяване:

Проучванията показват, че възрастта е най-големият рисков фактор за развитие на недегенеративни заболявания, като болестта на Алцхаймер или Паркинсон. Лекарите обаче предупреждават, че тези заболявания могат да засегнат и по-млади хора, които често пренебрегват симптомите на заболяването.

Ново изследване предполага, че нашето подсъзнание може всъщност да предполага, че може да имаме възможна диагноза на болестта на Паркинсон… Това заболяване често се появява около 60-годишна възраст, но някои хора го получават много по-рано, дори преди да навършат 50 години.

Няма лек за болестта на Паркинсон – тя се характеризира с двигателни нарушения (движения), които се проявяват под формата на треска, забавяне на движенията и мускулна скованост.

 Тези симптоми варират от пациент до пациент и могат да включват немоторни симптоми като когнитивни промени и депресия, казват експерти от Фондацията на Паркинсон.

Един от тези немоторни симптоми е посочен като потенциален предупредителен знак за болестта на Паркинсон и се появява няколко години или дори десетилетия преди появата на самите двигателните симптоми. Някои сънища може да означават, че имате нарушения в съня, което предполага, че сте изложени на болестта на Паркинсон.

Ако реагирате физически на това, което сънувате, като например крещите насън, защото сънувате, че се карате с някого или размахвате ръце в опит да се защитите от нападател, е по-вероятно да имате нарушения в съня.

Това се случва по време на цикъла на съня с бързо движение на очите (REM) и може да включва издаване на звуци, говорене и викане или събуждане от сън. Хората, които изпитват това, са диагностицирани с REM разстройство на съня , известно също като RBD.

Обикновено, когато навлизате в REM цикъла си всяка вечер – и това е когато сънувате – мозъкът ви потиска движението на мускулите. Хората с RBD имат различно преживяване на този етап на сън.

„В RBD мозъчните пътища, които потискат мускулната активност, са „запушени“ и хората могат да се движат, за да „сбъднат сънищата си““, обясни неврологът Рейчъл Долхън.

Предишни проучвания свързват това нарушение на съня с болестта на Паркинсон, като 30 до 41 процента от пациентите са диагностицирани с RBD преди болестта на Паркинсон. Трябва да се отбележи, че не всеки, който има RBD , ще получи болестта на Паркинсон, но трябва да бъдете внимателни и да ходите на лекар за редовни прегледи.