Икономистка влезе с касов бон в студиото на NOVA и шокира водещи и зрители

Преди 4-5 дни хлябът беше 1.85 лв, а снощи беше 2.25 лв. 22% е ръстът само за няколко дни! Това заяви икономистът Ваня Григорова в ефира на NOVA. Тя носеше и касов бон със себе си.

По думите й това илюстрира думите на банката, че, когато доходите са ниски и има тежки изкривявания на пазара, всяка допълнителна тежест прави живота невъзможен. Икономистът обаче напомни, че при хляба 50% от цената е надценка на търговци и ДДС.

„Ние от много време агитираме за намаляване на веригата на доставките, защото колкото по-малко посредници има, толкова по-ниска ще е цената“, каза още тя.

„Чухме Асен Василев да казва, че за България веригата на доставките ще продължи да се удължава, което значи повече посредници и повече надбавки за всички стоки“, добави Григорова.

Тя коментира и цената на черешите от 35 лв килограма. По думите й това се преживява и винаги се сравняват вдигането на цените с този плод. 

И все пак, това е нещо, което не е от жизненоважна необходимост и хората просто няма да си го купят, за разлика обаче от хляба, чиято цена се е вдигнала с 22% за няколко дни.

„Тази политика, по този начин провеждана, няма да ни донесе нищо добро“, каза Григорова.

„Скъсан е джобът, държавата няма пари, за да финансира този 1,5 милиард от Плана. Ние сме най-бедните и ще обедняваме повече, което е притеснително. Все пак трябва да кажем, че дългът ни продължава да расте, но той е един от най-ниските в ЕС и той не е притеснителен в тази криза“, уточни тя.

„Утре може да няма пари за пенсии, за майчинство, трябва да кажем, че не сме стигнали до този момент, но в крайна сметка, когато виждаме, че посоката е тази и когато министърът на финансите ни казва, че няма да става по-добре, е очевидно, че нещо генерално трябва да променим“, добави Григорова.

„Така с подхвърлени подаяния от 60 лева добавки за пенсионерите няма да стане. Другото, за което трябва да говорим, са доходите на гражданите“, каза тя.

„Защото, докато пенсиите могат да се променят по някакъв начин с решения на правителството, докато минималната работна заплата може да се промени, ако има желание, разбира се, тъй като разбрахме, че министърът на финансите такова желание особено и това е проблем, то тогава какво правим с доходите на хората, които не са на минимална работна заплата“, уточни икономистката.