Проф. Витанов: Нещо неголямо, но интересно се случи във войната по време на празниците! Сега са в ход 2 тактики

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 10 май 2022 г. Той обаче направи следната уговорка: „Както винаги, първо пандемията, после войната“.

„1. За начало – де се посмеем на тема – юрдечетата откриват принципа на поробването на Хакен.

Ама то нямало нищо ново, ама всеки ден Витанов ни пише едно и също – новата опорка на Ганковото кафене. Браво! Най накрая принципът на Хакен ви удари по главите и ви поразмъти мозъците. Далеч от времевие интервал на смяна на състоянието, системата винаги се движи по стабилен сценарий, определян от няколко бавноизменящи се параметъра. На бързоизменящите се параметри се дължат флуктуациите около тренда. Това е принципът на Хакен за поробването на бързите параметри от бавните.

Какво ни казва той – имаме стабилен сценарий в момента .- „Втората фондация“. Вече 40 дни. Има си тренд на заболеваемостта съгласно този сценарий. Бързите параметри на системата водят до флуктуации нагоре – надолу на броя на новите случаи. Просто е. Но трябва да си чел Хакен. Ако си от Ганковото кафене или юрдек от локвата пред него, определено не си го чел. Тогава стабилният сценарий за тебе се дава от теоремата на Витанов

Хейтърите само вият и реват, една свястна прогноза не могат да дадат.

Която си е следствие от принципа на Хакен. Витанов следи и записва всяка ценна флуктуация за специалната глава в мемоарите си. За да завършим веселата част, ето ви един закон на Витанов с малко обяснения.

Глупак да изтърси глупост след като е изтърсил глупост – корелация положителна

Глупак да каже нещо умно след като е изтърсил глупост – антикорелация

Закон на Витанов: Глупостта е винаги добре корелирана.

Тоест антикорелациите са много рядко явление.

Караме нататък.

Да видим с чисълца, какво е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.93.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. „Втората фондация“ е стабилен сценарий и държи здраво фронта. Рзбрахме се вече, че железният принцип на Хакен действа. 40 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Здравната система е подготвена, чака атаката на модифицирания Омикрон и се прозява отегчено.

Защото знае, че зловещия план за изтикване на модифицирания Омикрон към по-топлия времеви период и проваляние на опита му да се развърлума из България е основан на познанията на зловещия професор по синергетика. А те са достатъчни.

3. Ежедневната проверка за суперпожар. Какъв суперпожар, какви пет лева. И днес няма суперпожар. Дифузното разпространение го угасихме. Даже си е скука – писах ви преди време, че се очаква леко повишения на броя на новите случаи и после спад. И така – нагоре – надолу – до 20-ти май. Ами ето ви го. Скучайте с мен. И си планувайте спокойното лято.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.14

София-град – 0.19

Пловдив – 0.11

Бургас – 0.11

Варна – 0.06

По южните граници

Благоевград – 0.10

Кърджали – 0.10

Смолян – 0.12

Хасково – 0.12

Ямбол – 0.15

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно разпространение – 1.00

2. Над 1.00 – дифузно разпространение

3. Под 1.00 – дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Ами няма го. Скука. Сега схванахте ли номера на зловещия професор отпреди 40 дни. Хайде малко научно – зловещия професор знаеше, че ако модифицирания Омикрон се вкара в състояние без дифузно разпространение и това се стабилизира, съгласно принципа на Хакен на модифицирания Омикрон ще му е трудно да запали дифузното разпространение, защото ще трябва да преодолее поробването на бързите параметри на системата от бавните такива. Ето ви го – не може да го преодолее. А ние си въртим синджирчето и си свиркаме.

Зловещият план за изтласкване на модифицирания Омикрон към по-топлото време и пресичане на разпространението му в България продължава да работи без засечка. Като го няма Шерлок Холмс да пречи, плановете на Мориарти винаги работят. А вие си стягайте лятото.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Броят на хоспитализираните и на тези в интензивни отделения полека спада на седмична база.

Нещата са под контрол. Какъв е трендът – очаква се бавният спад да продължи и заетостта да спадне под 5% от максимално възможната. Но това, ако не му се казва разгром на Омикрон вълната и тотално недопускане на развихрянето на модифицирания Омикрон – здраве му кажи. Гледайте младежи и се учете – зловещият професор прилага принципите на синергетиката срещу Омикрон вълната.

Резултат – в пъти, че и на порядък по-малко нови случаи отколката в западна Европа. Важното е че здравната система не беше претоварена и сега не е и гледа спокойно към лятото. Най-накрая докторите, сестрите и санитарите и другите покрай тях и те ще могат малко да си починат.

4. Проверка за тотален локдаун. Има ли тотален локдаун?

Ко-о-о-о? Не-е-е-е? – както е в класиката. Няма. И локални няма. Какво беше това локдаун. как се забравя? Просто – “ Хари Селдън“ , сега и „Втората фондация“ са на пътя на локдауна. И толкоз.

5. Проверка на смъртността. Смъртността – полекичка спада.

Днес е следпразнично -не се брои.

Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава. Бройката ще върви надолу към 0.

Но бавно.

6. Заключение от проверката – и днес, 40 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. „Втората фондация“ е стабилна, здравната система

се справя с проблемите, празниците бяха спокойни.

Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 40 дни са неуспешни. Предстоят дни, в които стойностите на индексите ще се движат нагоре – надолу. Място за притеснение няма.

7. Из картите промени няма. Измененията са бавни. Защо? А, да – системата е вкарана в зоната на действие на принципа на поробването на Хакен. Кото гледате, София-град червенее. Но и там нещата полека се успокояват. Как беше по Тодор Колев – слънцето пече, още по -добре.

Заболеваемостта спада полека. Ситуацията е под контрол. „Втората фондация“ се справи с вноса на зараза покрай празниците и да се очаква до ни отведе към спокойното лято.

Сега за войната.

1. Някои сипят огън и жупел заради това, че познавам добре Бисмарк. Четете Бисмарк, юрдечета мои. И като си помислите над това, което е казал, ще разберете доста за тоя война.

Отдавна знаем какво да гледаме – има ли го големия котел край Краматорск и има ли малки котлета. Има – успех за руснаците. Няма – успех за украинците. Какво е положението днес – заформя се котле покрай Северодонецк и Лисичанск.

Ама бавно се развивали събитията. Те сега ще разберете защо по-горе ви писах за принципа на Хакен. Ами бавно се развиват. И тук действа принципа на Хакен. Така и ще се развиват, докато този сценарий е стабилен. Като се дестабилизира, може да се развиват и иначе.

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Но върви бавно. Което е и очаквано.

От основните цели на руснаците – Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче все още не е превзето нищо. Що така? Кое стабилизира текущия сценарий?

Украинската армия не грохва благодарение на западните доставки на оръжие и приток на пушечно месо чрез мобилизация. Руснаците пък не увеличават числеността на групировката си в Украйна.

Значи – текущия сценарий е стабилен. Ще гледаме бавно движение но фронтовете, котле след котле и излизане от обкръжение (който успее) до припадък.

3. Техническото пречупване. Теста го знаете – ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.

Знаете прогнозата ми – за да продължи тази война, Украйна трябва да затъне в дългове, а Русия – мизерия. Хич и не си мислете, че Русия ще свърши оръжията. Наследниците на чиляка с големия паметник – глава от Чангша никак не са глупави. Толкоз. Който иска да се сети повече, до види къде е Чангша и чий паметник – глава се намира там.

4. Психическото пречупване

Няма изменения на фронта на психиката. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата.

Принципът на Хакен си действа и тук. Ако едната страна обаче тръгне много да губи войната, текущият сценарий ще се дестабилизира. Мно-о-о-о-о-го лек намек, колкото да запомните, че съм го казал. Може пак да си говорим по въпроса.

У нас – знаете, мнението ми е, че проукраинската пропаганда не беше направена както трябва. Затова са и такива резултатите от проучванията на общественото мнение в Европейския съюз. Една пропагандна кампания не можем да направим като хората. Добре, че не сме само ние. Но знаете – отдавна съм се хвана за главата от тоя аматьорщина. И проучванията на общественото мнение в Евросъюза с чисълца показват, че съм прав.

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ.

Две интересни тактики за водене на война са ужасяването и подмамването. Врагът трябва да бъде предизвикван. Това добре.

Тактика 1: подмамваме и унищожаваме. Тактика 2: ужасяваме и отблъскваме. Какво става по фронтовете на Украйна. Тактика 1 не се прилага много. В ход е тактика 2: ужасяваме врага с численост, с оръжия, с цел да го накараме да отстъпи.

И двете страни това опитват да прилагат. Това е фактор за затягането на войната. Директното начукване на канчето ще да има ефект, но трябва много време, защото и руското канче и украинското канче са доста дебели.

Иначе на по-дребни мащаби войната си е тактически правилна. Младшите командири се справят тактически добре и от двете страни – имаме и постоянни набези и опит да се принуди врагът да гладува (Азовстал) и поява на места, които врагът е длъжен да защити. Като се усреднят тези флуктуации, се получава бавното движение на фронтовете, каквото наблюдаваме.

По празниците имаше и нещо неголямо, но интересно – опита на украинците да стоварят десант на Змийския остров. Неуспешно. Доста неуспешно.

Обаче тая работа говори за нещо – обстановката покрай Одеса ще продължи да се напича. Но още е рано да говорим за това. Руснаците не са превзели Николаев, значи за никаква сериозна операция срещу Одеса още не може да става и дума.

Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:

– На всеки човек може да му върви и щастието да прелети съвсем близо да него. Важното е да видиш Фортуна навреме и да успееш да я хванеш за края на дрехата.

Прилагаме това към войната. И двете страни могат да имат късмет. Украйна има късмет, че по някакви причини и се дава много оръжие. Русия има късмат, че има големи ресурси.

Въпросът е докога ще държат тези късмети хванати.

Имам мнение по въпроса, но днес стана дълго написаното. Ще го оставя за друг път.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.