Говорителят на украинското МО предупреди за невиждан досега ракетен залп по Киев и други градове

Министерството на отбраната на Украйна предупреди за заплаха от удари с крилати ракети от акваторията на Черно море по военни и граждански обекти. Това заяви говорителят на министерството Александър Мотузяник, цитиран от УНИАН.

„В акваторията на Черно море към днешния ден се намират седем руски кораба, въоръжени с крилати ракети „Калибър“. Сумарният им залп може да бъде до 50 ракети“, отбеляза той.

Според Мотузяник остава опасността Русия да нанесе ракетни удари по Киев и околностите на столицата.

„Ние знаем за тактическите ракетни комплекси „Искандер“, разположени на територията на Беларус, знаем и за седем кораба, намиращи се в акваториите на Черно и Азовско море, въоръжени с крилати ракети „Калибър“, с които Русия може да нанася ракетни удари по цялата територия на Украйна“, обясни говорителят, цитиран от Епицентър. 

Той добави, че нито една част от територията на Украйна не е застрахована от ракетни удари и призова да не се пренебрегват предупрежденията за въздушна тревога.

Миналата седмица самият Мотузяник обясни, че на руските кораби в Черно и Азовско море са останали едва 22 ракети „Калибър“.

Междувременно вицепремиерът на Русия Юрий Борисов предупреди, че армията има достатъчно високоточни ракети и боеприпаси, за да изпълнява задълженията си.

Това противоречи на изявлението на високопоставен представител на Пентагона от март, който заяви, че Русия вече изчерпва високоточните си боеприпаси.