В ЕС само в България мнозинството вярва на Путин, че в НАТО е вината за войната в Украйна

Кадър YouGov

България твърдо оглавява всички класации за вяра в теории на конспирацията и суеверия. 

Резултатът от тези вярвания бе печален при пандемията, в която България стана страната с най-много жертви на глава от населението. 

Огромното мнозинство от гражданите на Европейския съюз са уверени, че Русия носи отговорността за войната в Русия, показва проучване на общественото мнение на авторитетната британска социологическа агенция YouGov.

Това обаче не важи за България, където над 44% от респондентите винят за кризата изцяло НАТО.

Това е основна опорка на руската пропаганда, която явно има почва само в България.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 страни от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като теренната работа е проведена между 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70% от хората смятат, че Русия носи основната отговорност. В България и Гърция обаче мнозинството смятат, че или НАТО носи отговорност, или и НАТО, и Русия еднакво. По-голямата част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че войната е предимно отговорност на Русия.

Що се отнася до България, 23% са на мнение, че вината е изцяло на Русия, или повече на Москва, отколкото на НАТО. 20% не знаят, а 13% смятат, че отговорността трябва да бъде разпределена по равно. Цели 44% хвърлят вината върху НАТО.

Подобна картина се появява, когато хората се питат директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските страни трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия – възглед, който се увеличи значително през последните месеци – повечето хора в България, Гърция, Словакия и Унгария приемат противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбраната. У нас 57% се обявяват за добри отношения с Русия, а 20% – за увеличаване на инвестициите в отбрана.

Както отбелязват от агенцията, тези констатации показват, че европейската общественост е по-раздвоена относно войната в Украйна, отколкото се предполага публично.

Изглежда най-трудно за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По същия начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високи енергийни разходи поради санкциите, наложени на Русия (въпреки че все още 42% го подкрепят).

В ЕС обаче срещат широка подкрепа инициативи, като изпращането на хуманитарна помощ до Украйна (84%), позволяване на бежанци от Украйна да влязат в европейските страни (80%) и техните пазари на труда (71%).

Ускореното членство на Украйна в ЕС получава добра подкрепа (от 49% до 30%), докато мнозинството също подкрепя изпращането на оръжия и военно оборудване в Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо за тази последна мярка. Тук отново виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични относно изпращането на оръжия или военна техника и също така категорично се противопоставят на изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там е готово да изпрати оръжие.

Какво отличава тези страни от другите европейски, включени в това проучване? Някои от тези страни са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти заради афинитетите между техните леви или комунистически партии и Русия.

Има и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и откровен антиамериканизъм. Освен това унгарският премиер Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с петролни или газови санкции срещу Русия. Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ проблем в някои европейски общества, обобщават от YouGov.