Нова бомба от спешното съвещание на Коалицията, шофьорите и пенсионерите не могат да повярват

Да бъде махнат акцизът на моторните горива са се разбрали коалиционните партньори на извънредния експертен съвет, който бе свикан при финансовия министър Асен Василев. Другата договорка е за намаляване на ДДС на регулираните от държавата производства на газ и електроенергия, пише Труд.

От финансовото министерство са поели ангажимент до края на идната седмица да направят разчети и да предложат пакет от антикризисни мерки.

По отношение на пенсиите договорката е първото им увеличение да е от юли по швейцарското правило с 6,1 % и да се запази добавката от 60 лв.

, която вече ще се нарича инфлационна.

Каримански с горещи новини за еврото след спешния съвет при Асен Василев

Актуализацията на бюджета вече била в ход и се очаква през юни новите параметри да бъдат внесени за обсъждане в Министерски съвет.

Планът за въвеждане на еврото остава непроменен по отношение на срока за въвеждането му – началото на 2024 г., без преходен период. Предстои изработването на стратегически приоритети от финансовото министерство, чрез които ще се следят важни параметри като покупателна способност на населението, ниво на доходите спрямо средноевропейските, инфлация и др.