Проф. Витанов: Пет от основните цели на Русия още не са превзети, доста боеве се чакат в…

Математикът проф. Николай Витанов даде традиционните си данни за ситуацията с пандемията от коронавирус у нас и войната между Русия и Украйна.

Вижте анализа на експерта:

Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 09 май 2022 г.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

1. Това, което ни очаква в следващите дни е движение на броя на новите случаи нагоре – надолу. Това движение нагоре – надолу се очаква да продължи докъм 20-ти май. Знаете, намираме се в зоната на хаоса на броя на новите случаи и очакването за движението на броя случаи е именно такова – да бъде хаотично. Хаотичните флуктуации на бройката нови случаи се очаква да са около тренд, който е – надолу.

Да видим с чисълца, какво е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число – днес е 0.98.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. „Втората фондация“ е стабилен сценарий и държи здраво фронта. 39 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка.

При практическа липса на мерки. Здравната система е подготвена и чака атаката на модифицирания Омикрон. Цел – да го провалим в опитите му да се разпространи масирано в България като го изтикаме към по-топлия период на годината. Виждате, че този план се реализира. Калпава работа с модифицирания Омикрон. Развихри се в западна Европа. Тук – не можа. Защо – знаете.

3. Ежедневната проверка за суперпожар. И днес няма. Няма суперпожар. Дифузното разпространение го угасихме.

Това ни е главната защита срещу модrфицирания Омикрон.

Както ви писах, трудно ще му е да го запали отново. Ето, бави се вече 39 дни. Но такъв беше и зловещият план – гасим дифузното разпространение и модифицираният Омикрон не може да го запали. Не може да предизвика вторичен пик и ние си караме спокойно лято.

Ето няколко контролни чисълца днес от индекса на дифузното разпространение

За страната – 0.14

София-град – 0.20

Пловдив – 0.12

Бургас – 0.12

Варна – 0.07

По южните граници

Благоевград – 0.10

Кърджали – 0.10

Смолян – 0.13

Хасково – 0.13

Ямбол – 0.16

Този индекс е различен от базовото репродуктивно число. С

него се следи състоянието с дифузното разпространение по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 – има дифузно разпространине. Под 1 – дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Виждате – обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са безобразно ниски – в пъти под 1.

Дифузното разпространение го няма, „Втората фондация“ държи обстановката под контрол. Прогнозата, че празниците ще са спокойни, се сбъдна. Лесно се прави прогноза, като си имаш този индекс, нали така. Очакванията са стойностите да мръднат малко нагоре в следващите дни, но да си останат все така ниски.

Зловещият план за изтласкване на модифицирания Омикрон към по-топлото време и пресичане на разпространението му в България продължава да работи без засечка. Малко черен хумор – като го няма Шерлок Холмс да пречи, плановете на Мориарти винаги работят.

3. Проверка за препълненост на болниците. Има ли препълнени болници? Няма. Броят на хоспитализираните и на тези в интензивни отделения полека спада на седмична база.

Нещата са под контрол. Очаква се бавният спад да продължи.

4. Проверка за тотален локдаун. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма. Забравихте какво беше това локдаун.

Забравихте, защото както “ Хари Селдън“ , сега и „Втората фондация“ стои непоклатимо на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколена.

То стана смешно да проверявам за тотален локдаун. Но това е целта на играта – някои проверки, които допреди някое време са били доста актуални, да станат смешни.

5. Проверка на смъртността. Смъртността – полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава. Бройката ще върви надолу към 0.

Но бавно.

6. Заключение от проверката – и днес, 39 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. „Втората фондация“ е стабилна, здравната система

се справя с проблемите, прогнозата за спокойни празници се потвърди.

Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 39 дни са неуспешни. Предстоят дни, в които стойностите на индексите ще се движат нагоре – надолу. Място за притеснение няма.

7. Картите днес. Изглеждат доста добре. Не знам, дали да ви ги показвам всеки ден, измененията са бавни. Защо обаче са бавни? От математическа гледна точка – бавноизменящите се параметри на системата поробиха бързоизменящите се и ги контролират в момента. Имаме класическа проява на основния принцип в синергетиката – принципа на поробване на параметрите.

Повече за синергетиката може да научите от книгите на Хакен и Пригожин, а по-младите и поназнайващи математика – като дойдете дипломанти и докторанти в моята изследователска група.

И понеже принципът на поробването на Хакен действа, не се очакват резки подскоци на броя заболели. Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост има 1 област в червено. Но и там заболеваемостта спада полека. Ситуацията е под контрол. „Втората фондация“ се справи с вноса на зараза покрай идващите празници и да се очаква до ни отведе към спокойното лято.

Дотук със спокойствието.

Сега за войната.

1. Гледната точка в тези анализи ви е ясна – тази на Бисмарк.

Това придава на анализа необходимата конструкция, за да бъде солиден.

Знаете какво да гледате – беше ви казано не само тук, но и от американското разузнаване – гледате дали ще се появи големия краматорски котел и малките котлета из него. Имали ги днес. Май започнаха да се появяват котлетата. Руснаците са превзели Попасная и са зачистили Рубежное. Целта е ясна – котле при Лисичанск и Северодонецк. Имат численост и техника да го затворят. Доста боеве се чакат там.

Вие си знаете – Котелът и котлетата са индикатор за успех на руснаците. Липсата им – индикатор за успех на украинците.

Големият котел го няма – знаете, там съм ви писал, че отбранителната област и много голяма и руснаците трудно ще я обкръжат цялата наведнъж. Затова явно тактиката им е да правят малки котлета. Извод – руското настъпление продължава, а котлите почнаха да се появяват. Засега точка за руската армия.

Би могло да се очаква, че украинската армия ще пробва да удари котела с контранастъпление откъм Харков. Концентрацията на войски на голо поле обаче ще увеличи украинските загуби, които в момента са към 50 000 души убити. Съобщава се за женски бунтове пред украински военни окръжия – жените не искат мъжете им да бъдат мобилизирани.

2. Обстановката покрай Краматорск. Руското настъпление там не е спряно. Но върви бавно. Което е и очаквано.

От основните цели на руснаците – Северодонецк, Лисичанск, Авдеевка, Славянск и Краматорск обаче все още не е превзето нищо. Знаете какво мисля по въпроса – тежките руски оръжия компенсират по-голямата численост на украинската армия. Украинските запасняци в момента са пушечно месо – трябва да мине месец – два, за да влязат в ритъма на войната. Така, че очакванията са украинските загуби да продължат да растат бързо. Руските загуби са поне два пъти по-малки. Но руснаците никога не са се притеснявали от човешките жертви.

3. Техническото пречупване. Теста го знаете – ако украинската армия не е технически пречупена, ще организира голямо контранастъпление. Ако е – ще седи по бункерите и ще се отбранява. Ето ви го теста, гледайте и си правете изводите сами.

Никой не оспорва вече, че украинската армия се държи благодарение на оръжейните доставки от чужбина. Съвсем в началото на войната, бях един от малкото, които прогнозираха дълга война. Двете страни имаха запаси за около 3 месеца война, украинската – по – малко, руската – повече. Трите месеца наближават и за да продължи тази война, Украйна трябва да затъне в дългове, а Русия – в мизерия.

Какво се очаква да стане – ами точно това – войната да продължи, Украйна да затъне в дългове, а Русия – в мизерия. Имайте наум, че голяма част от помощта за Украйна е под формата на заеми. Които ще трябва да се връщат. Западняците винаги си правят сметката – те няма да вземат по-малко, отколкото са дали.

4. Психическото пречупване

Няма изменения на фронта на психиката. Двата воюващи народа са добре хванати в клещите на пропагандата. У нас се очаква да се появи информационна умора – на народа му се напълни главата от пропагандата за тази война и полека се очаква да почне да я игнорира. Знаете мнението ми – проукраинската пропагандна кампания в България не бе проведена както трябва. Каквота кампанията – такива и резултатите.

5. Нека сега да погледнем към тази война от гледната точка на един по-сериозен тактически анализ.

Войната приближава към стадий, в който ще започне по-голяма използване на запасняци. Тук ще се появят проблеми, защото те нямат подготовката на професионалния войник. Не трябва да се изисква твърде много от обикновения войник и трябва да има сплотеност на войската. При запасняците е проблем – докато се сплотят, могат да минат месеци, а изискванията към тях през тези месеци могат да надвишат възможностите им. Този проблем в момента е много по-голям при украинците, отколкото при руснаците.

Затова се и очакват по-големи украински загуби в жива сила. Но каквото и да става, украинската армия трябва да се стреми да поддържа боен дух и да потиска демотивацията. Ако руснаците успеят да разбият краматорската украинска групировка, обстановката на психическия фронт ще рухне. Това ще доведе до силен спад на сразяващата сила на украинската армия и не бива де се допуска.

Украинците имаха и все още на доста места имат предимство, че са се окопали, тоест, избрали са къде ще е битката. Руснаците щат не щат, трябва да се бият на тези места, което е фактор за изтощение. Въпросът е кой ще наложи волята си. Покрой Лисичанск и Северодонецк руснаците изтласкват украинската армия от укрепените и позиции. Тоест, позоционното предимство на украинската армия намалява.

Добре, стига за днес. Вървим напред и помним Бисмарк за войната и лъжата. И ето днешната сентенция от него, за да се поразмислим:

– Никога не замисляйте нищо против Русия, защото на вашите замисли тя ще отвърне с непредсказуемата си глупост.

Искал е да каже, че отговорът на руснаците общо взето не е такъв, какъвто се очаква и че изглежда глупав от западна гледна точка. То е защото руснаците поставят в основата на отговора си големите си ресурси и издържливодстта си на мизерия – все неща, които западнякът няма и като така не разбира. Това е проблемът на запада – той не разбира добре Русия. И като така не може да се оправя с нея.

И тъй, предстои да видим какво ще има да става.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля. И войната да ви заобикаля