Шефът на Shell с признание, което ще разтърси света!

Ръководителят на петролната и газова компания Shell Бен ван Беурден смята, че европейските страни няма да могат да заменят доставките на газ от Русия. Дори и да увеличат доставките по тръбопроводите от Норвегия и африканските страни и доставят втечнен природен газ.

„Възможните мерки… са свързани със снабдяване на пазара с повече мощности за втечнен природен газ, за втечняване и регазификация , можем да помислим и за увеличаване на доставките по тръбопроводите от Северна Африка, от скандинавския пазар, от Норвегия – това са разумни неща… Но също така е неизбежно да се осъществи енергиен преход в средносрочен план“, каза той по време на конферентен разговор относно резултатите на компанията за първото тримесечие.

„Тъй като не е възможно просто да се купят повече тръбопроводен газ и втечнен природен газ, за да заменим напълно целия руски газ, който консумираме в момента.

Това е неосъществимо“, каза ван Беурден.

В момента Русия доставя около 40 процента от потребявания в Европа природен газ . Доставките се извършват по няколко маршрута: по Северен поток, през газотранспортната система на Украйна, газопровода Ямал-Европа и чрез Турския поток.

Европейските страни декларират планове да спрат доставките на газ от Русия възможно най-скоро. В Полша например вече обявиха това. Вярно е, че те отново получават руски газ – чрез реверс обратно от Германия и други европейски страни.

Що се отнася до доставките на втечнен природен газ, тук ЕС разчита преди всичко на САЩ. В същото време анализаторите от банката Barclays Plc отбелязват, че цените на комуналните услуги в Съединените щати може да нараснат с 30-40 процента в сравнение с 2020 г. на фона на рязко увеличение на разходите за енергия.

Месечните разходи за електроенергия и газ в САЩ през 2022 г. могат да се повишат с $55 до $75 спрямо нивата от 2020 г., ако цените на природния газ останат в диапазона от $6 до $7 за милион британски топлинни единици (BTU). Фючърсите за газ в САЩ достигнаха 13-годишен връх от 8,474 долара за милион BTU в сряда.

Струва си да се отбележи, че сега ЕС обсъжда следващия, шести пакет от антируски санкции. В този случай обаче не говорим за налагане на някакви ограничителни мерки срещу доставките на руски газ .

Що се отнася до енергийния преход, който Бен ван Беурден спомена, производството на необходимото за това оборудване също изисква ресурси. На първо място, метали. Значителна част от тях се доставя от Русия. Така че тук не може да се мине без нашата страна.