Кошмарът е и в България: Официално имаме случай на опасния хепатит

Има случай в Бургас на острия хепатит при деца с неясен произход, за който вече сигнализираха редица държави. Детето вече е изписано от болница, оздравяло е и се чувства добре. Това обяви здравният министър проф. Асена Сербезова в ефира на Нова телевизия.

На въпрос дали хората, които са били в контакт със заразеното дете, са изолирани, Сербезова не успя да отговори. „Това са данни от въпросното РЗИ, там в момента се прави изследване на още проби“, обясни тя.

Искаме да намерим верния път и правилната посока в здравеопазването, каза още тя.

Министърът на здравеопазването не вдига заплатите на медицинските специалисти. В болничните лечебни заведения именно управителите трябва да осигурят необходимият микроклимат“, обясни тя.

„Ако здравеопазването е кораб с пробойни, преди да инвестираме в него нови средства, трябва да запушим тези пробойни“, каза тя.

Затова е важно според нея да има електронизация.

По думите й така ще има проследимост на процесите. „Има на отделни места забелязани аномалии. Изтече информация за злоупотреби в Русенската болница например“, каза тя и добави, че на всеки три месеца се следят показателите на болничните лечебни заведения.

„В резултат на проверки се вижда, че медсестра е получавала повече от 10 000 лв. заплата. Не искам да споменавам конкретен град“, каза Сербезова.

По думите й посоката е ясна и всички искат да има устойчиво по-високо възнаграждение за медиците. „То обаче трябва да е приложимо към основната заплата, а не на базата на това кой е директор“, смята министърката.

„Ковид е тук. В момента все пак случаите намаляха осезаемо. Той все пак не си е отишъл и ние трябва да бъдем бдителни“, подчерта Сербезова. 

По думите й остава препоръчително носенето на маски.