Обсадените от „Азов“ смълчаха света с тази клетва, произнесена днес

Украинските бойци в обсадения металургичен комбинат „Азовстал“ в Мариупол – последното гнездо на украинска съпротива срещу руските сили в града, се зарекоха да продължат да се бият, докато са още живи, предаде „Ройтерс”, цитиран от БТА.

„Ще продължим да се бием, докато сме още живи, за да отблъснем руските окупатори“, каза на онлайн пресконференция капитан Святослав Паламар, заместник-командир на украинския полк „Азов“.

„Нямаме много време, подложени сме на ожесточен обстрел“, каза той и призова международната общност да помогне за евакуирането на ранените войници от комбината в Мариупол.

По техни изчисления по време на отбраната на Мариупол са убили 2500 руски военнослужещи, ранили са още 5000 и са унищожили над 60 руски танка.

Командирът на морските пехотинци в „Азовстал“ с разтърсващ апел към „висшите сили“ за незабавна евакуация

На пресконференцията бойците от „Азов“ говорят за възможностите си, а Иля Самойленко, офицер от разузнавателното управление „Азов“, излага вариантите.

„Първият вариант е да приберем оръжията и да чакаме края: той ще бъде бавна смърт от глад или ранна смърт от бомби. Втори вариант – човек може да се опита да избяга като страхливец, мислейки само за собствения си живот, но не и за дълга и клетвата си. Третият вариант е да се предадат. Четвъртият вариант – единственият начин да гарантираш живота си и да не се срамуваш – е да стоиш и да се биеш“, каза Иля Самойленко, цитиран от украинското издание „Хромадске“.

Той добави, че бойците от „Азов“ през цялото време са знаели, че полкът няма големи шансове да оцелее, ако бъде пленен. „Капитулацията е неприемлива за нас. Всеки затворник е ресурс за политически и военен натиск“, казва Самойленко.

Бойците заявяват, че много украински служители са саботирали отбраната на страната в продължение на осем години, въпреки че е било ясно, че ще започне голяма война. Затова и подготовката в „Азов“ е направена по най-добрия възможен начин с професионално обучение.

„Нашата държава не успя да защити Мариупол. Видяхме, че ситуацията става критична, и решихме да останем тук, за да защитаваме Мариупол“, въпреки че не са получили нито нови оръжия, нито нови превозни средства, не са получили никаква подкрепа.

„Останахме сами. През последните осем години бяхме оставени сами. Никой не очакваше, че ще издържим толкова дълго“, заяви Самойленко.

Военните коментираха и евакуацията на цивилни от Мариупол.

„От 2,5 месеца молим целия свят да евакуира цивилните. И едва сега успяхме да евакуираме няколкостотин цивилни. Много повече цивилни граждани бяха евакуирани в контролираната от Русия територия и в Руската федерация като цяло“, заяви Паламар.