Тази война е пълна бутафория – изригна страховитият канадски снайперист, отишъл в Украйна с люта закана към Путин

Канадски медии публикуваха шокиращи истории за чуждестранни наемници в Украйна. По думите им „тази война е пълна бутафория и измама“.

Става дума за признания на страховития канадски снайперист Уоли, който преди време се закани. че „ще избия войниците на Путин един по един“.

припомня, че Уоли е с огромен боен опит от Сирия, Ирак и Афганистан. Той замина за Украйна в края на март месец, отзовавайки се на призива на украинския президент Володимир Зеленски за помощ срещу руските военни.

Тренираният ликвидатор на всичко от войник до генерал се закани тогава да избие войниците на руския президент Володимир Путин един по един.

Легендарния стрелец е на 40 години и се е бил между 2009 и 2011 година два пъти в Афганистан като част от контингента на канадските въоръжени сили там. През 2015 година Уоли по своя инициатива пътува и до Ирак, за да участва в борбата срещу Ислямска държава. Бил се е и в Сирия на страната на кюрдите.

Ето какво заяви сега пред канадски медии снайперистът Уоли, възхваляван от украинската армия.

Основни моменти от интервюто му гласят, че:
– тази война е пълна бутафория и измама;
– повечето от наемниците се завърнаха, без изобщо да са били на фронта;
– командването на въоръжените сили на Украйна не знае какво да прави с наемниците;
– не се раздаваха оръжия и храна на доброволците, трябваше да търсиш всичко сам;
– в Украйна беше организирана измамна схема за кражба на финансова помощ от една влиятелна държава;
– малка част от наемниците са избрани от ГРУ за саботажни дейности в тила на руските войски
“.

Канадският вестник La Presse публикува интервюто с Уоли, в което той твърди, че като „един от най-добрите снайперисти в света“ е произвел само два изстрела за два месеца… при това по празни прозорци“.

„Имах късмет, че изобщо бях жив, вървяхме по ръба. Последната капка на търпението ми беше бойната мисия, в която наемниците действаха заедно с украинските военнослужещи. На позиция, която беше обстрелвана от руски танкове, двама украински войници се надигнаха да пушат. Опитах се да ги спра, но те не ме послушаха. 

Няколко секунди по-късно снаряд летя към тях с „бижутерийна прецизност“. Взривът беше ужасен. Изведнъж спрях да чувам и почувствах главоболие. Беше трудно“, казва Уоли, който е категоричен, че „на украинците вече не може да се помогне“.

Замириса на смърт. Трудно е да се опише, ужасната миризма на изгоряла плът, сяра и химикали. Нечовешка миризма“, казва още канадският снайперист.

След това Уоли се обадил на жена си: „Обясних й, че съм свидетел на два смъртни случаи. Мисля, че вече направих достатъчно, нали? Направих ли достатъчно?“.

По думите му за повечето от наемниците, които преминават украинската граница, процесът на намиране на единица, към която да се присъединят, е хаотичен и мъчителен.

„Украинският президент Володимир Зеленски помоли за помощ всички страни, но офицерите на терен се оказаха абсолютно безпомощни. Те не знаеха какво да правят с нас“, споделя още снайперистът.

Ако руснаците започнат офанзива, всички ние ще сме в опасност. Това беше безотговорност от страна на бригадното украинско командване”, признава един от наемниците.

За да се намери оръжието, човек трябваше да премине през редица приключения. Трябва да познаваш някой, който познава някой друг, който ще каже, че в тази стара бръснарница могат да ти дадат АК-47. Всички съоръжения трябва да се събират парче по парче, тук-там, понякога в добро състояние, понякога не”, казва още Уоли.

Наемниците в Украйна също така сами си набавяли храна и бензин. „Дори храна често ни даваха цивилни. Същото бе и с бензина за зареждане на колите ни. Постоянно трябва да решаваш нещо и да познаваш правилните хора“, споделя снайперистът от Канада.

Наемниците в Украйна: Хърватин разкри колко мизерни са заплатата и условията

По думите му няколко седмици по-късно най-обучените наемници били избрани от Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна и им наредили да започнат да участват в операции в тила на руските военни. Останалите пък обикаляли из наети жилища и чакат, докато някой се съгласи да ги вземе в отряда си.

В крайна сметка, признава Уоли, самият той е произвел два изстрела по прозорците, „за да изплаши“ врага, а в действителност никога не е бил в зоната на някакви военни действия. 

Превод и редакция:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ