Родни експерти изчислиха: Дизелът става 4.2 лева без руския петрол

Горивата ще поскъпнат с 20-30%, ако в България не влиза руски петрол, изчислиха експерти. След поредното повишение на 4 май, средната цена на дизела у нас е 3,21 лв., а А95 – средно 3 лв. При скок с 30%, ще плащаме за литър съответно 4,17 лв.

за нафтата и 3,90 лв. за бензина.

„Суровия петрол и петролните продукти най-вероятно ще скочат с поне 20-30 %. Международните пазари реагират изключително на риска“, коментира Костанца Рангелова от Центъра за изследване на демокрацията пред БТВ.

„Да нарушиш верига от доставки, която е градена последните 30-40 години, за шест месеца да изградиш изцяло нови, стабилна и на разумни цени доставки, на мен ми се струва авантюра, особено за Източна Европа“, каза Живодар Терзиев от Петролната и газова асоциацията.

Той предупреди, че при мораториум върху руския петрол, горивата у нас ще поскъпнат повече, отколкото в Европа.

Вчера министърът на енергетиката официално съобщи, че България ще поиска отсрочка от Еврокомисията за ембаргото върху руския петрол.

В сряда Еврокомисията предложи нов пакет от санкции срещу Русия, който включва забрана на страните да купуват руски петрол. Мярката се въвежда поетапно в рамките на 6 месеца, като до 8 месеца вносът на петролни продукти трябва да бъде забранен изцяло.

По неофициална информация от ЕК, възможно е да се допусне известна гъвкавост за някои страни, които са много зависими от руския нефт. Засега изключение са поискали Унгария,  Словакия и Чехия.

нгария и Словакия вече излязоха с официални позиции по въпроса.

„Унгария не може да подкрепи предлаганото от ЕС ембарго върху вноса на руски петрол, тъй като това ще разруши енергийната й сигурност“, каза министърът на външните работи Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. Той допълва, че Унгария не може да подкрепи мерките в сегашния им вид.

Словакия иска 3-годишен преходен период за постепенно отказване от руския петрол, заяви икономическият министър Рихард Сулик.

„Съгласни сме с тези санкции, но заявяваме, че имаме нужда от преходен период докато се адаптираме към ситуацията и осигурим алтернативни източници“, посочи Сулик.

Чехия ще подкрепи въвеждането на ембарго, ако й бъде предоставен преходен период от 2-3 години, посочи премиерът Петър Фиала, цитиран от ТАСС.

След съобщението за готвеното ембарго за руския петрол, в сряда сутрин цените на черното злато скочиха c близo 4%.Евpoпeйcĸият copт Бpeнт поскъпна c 3.6% дo 108.8 дoлapa зa бapeл. Aмepиĸaнcĸият лeĸ cypoв пeтpoл WТІ се покачи c 3.7% дo 106.2 дoлapa зa бapeл.