Сутрешна сводка: Ген. Уесли Кларк каза докога ще продължи войната в Украйна, Подоляк се закани за много убийства ВИДЕО

Пенсионираният генерал от армията на САЩ Уесли Кларк каза в събота, че администрацията на президента Джо Байдън не се придвижи достатъчно бързо, за да помогне на Украйна да победи Русия, което заплашва да удължи военния конфликта и през лятото.

„Моето лично мнение е, че администрацията казва правилните неща, но не предоставя достатъчно бързо подходящото оборудване на украинците“, зави ген. Уесли Кларк пред Си Ен Ен (CNN).

Кларк беше върховен главнокомандващ на НАТО в Европа от 1997 до 2000 г.

, командвайки операцията на Съюзни сили по време на войната в Косово.

Ген. Уесли Кларк каза още, че „за Украйна не е възможна стратегия за дълго водене на война“. В тази връзка той посочи, че страната има възможен прозорец през лятото да изгони руснаците от своите територии.

Според ген. Кларк, ако до лятото Украйна не получи подходящата подкрепа, Китай ще бъде свободен да направи повече, за да помогне на Русия, след като китайският президент Си Цзинпин бъде одобрен за трети управленски мандат.

„Руските ракетни удари малко по малко „сдъвкват“ инфраструктурата на Украйна“, каза Кларк и добави: „Съединените щати трябва да удвоят усилията си, за да вкарат точно сега военна техника в Украйна, каквато да могат да използват украинските военни сили, за да изгонят руснаците през лятото“.

Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, смята, че в Херсонска област ще бъдат убити толкова руски военни, колкото е необходимо, за да се освободи целият регион от окупация.Това каза Подоляк в интервю за Радио НВ, цитиран от УНИАН.

„Няма да има „Херсонска народна република”. Няма да има. Тя (Херсонска област) ще бъде освободена напълно възможно най-жестоко, ако е необходимо, по отношение на броя на безвъзвратните жертви от страна на руските военни.

Тоест толкова много войници на руската армия ще бъдат убити, колко време ще отнеме на Херсонска област да забрави завинаги израза „руска окупация“. Това ще се случи неминуемо“, каза Подоляк.

Военнослужещи от руските въоръжени сили свалиха украински бомбардировач Су-24 във въздуха близо до Змийския остров. Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Руската армия с помощта на „Искандер“ унищожи и склад с вносна западна техника на въоръжените сили на Украйна

„В района на остров Змийския остров във въздуха бяха свалени: украински бомбардировач Су-24, изтребител Су-27; три хеликоптера Ми-8 с войски и два безпилотни летателни апарата Bayraktar-TB2“, Игор — подчерта Коншенков.

В същото време той добави, че е унищожена десантно-щурмовия катер „Станислав“ на украинския ВМС.

 

Олексий Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, каза, че въоръжените сили на Украйна вече използват тежки западни оръжия.

Това каза той в интервю за канала FeiginLive в YouTube.

По-конкретно, според него, има доказателства за използването на британската самонасочваща се ракета Brimstone край Изюм, която „лети далеч и надеждно и удря силно“.

Освен това, както каза Олексий Арестович, той е наясно с появата на американски гаубици „и някои други неща“ сред украинските войски.

„Руските войски стават все по-тъжни с всеки изминал ден, защото нашите далекобойни оръжия работят доста активно. И това не може да не предизвика допълнителна мотивация за активно нападение някъде“, обобщи съветникът на ръководителя на кабинета на президента.