ЕК прецака много лошо България, ще наложим ли вето на ембаргото за руския петрол

България ще наложи вето на решението на ЕС за руското петролно ембарго, ако не бъде включена в списъка на страните, които ще отложат въвеждането на тази санкция. Това предава Нова тв, позовавайки се на свои източници.

В Брюксел днес се провежда съвет на посланиците на страните членки на ЕС. На него участва и българският дипломат Румен Александров.

Заседанието е започнало сутринта, а посланиците са категорични, че ще продължи, докато не се реши за руското петролно ембарго.

Комисията е представила лека модификация на плана, в която е предложено да се въведе изключение за Унгария, Словакия и Чехия. Това обаче не е предложено за България.

Източници на Нова тв заявяват, че от София е получен червен флаг, което означава, че ако и България не бъде добавена в изключенията, ще наложи вето.

Унгария и Словакия искат по-дълъг период на прекратяване. Според настоящото предложение на Комисията и двете страни ще получат една година повече от останалата част от ЕС, за да се откажат от руския петрол.

Но Будапеща и Братислава отхвърлиха тази оферта, като се аргументираха, че се нуждаят от повече време, за да адаптират своите вериги за доставки. Те вероятно ще успеят в усилията си – вероятно ще получат две години повече от останалата част от ЕС.

Чешката република и Словакия вероятно ще се присъединят към тази схема за освобождаване, тъй като и двете са по подобен начин зависими от руския петрол.

По-рано началникът на политическия кабинет на правителството Лена Бориславова заяви пред Euronews Bulgaria, че „на този етап България няма как да подкрепи спирането на доставките на руски петрол.“ 

Според нея моментът за това не е подходящ заради енергийната и инфлационната кризи в страната ни. Планът на правителството е да гарантира, че българското население няма да остане без енергоизточници на достъпни цени.

За петролните санкции има дълъг преходен период, който ще даде възможност на Европа на всяка държава да намери алтернативни доставчици. Ако обаче ЕК не се съгласи на дерогация за България, правителството ни няма да подкрепи ембаргото върху руския петрол, каза Бориславова.

Първата задача на правителството е да намери решение за доставките на природен газ на оптимални цени. Водят се преговори с различни доставчици като Азербайджан. Очакването е да задържат цените на газа на нивата, които са в момента и те да са конкурентни на тези на „Газпром“.

В момента икономиката ни се захранва с газ от Щатите и минимални количества азерски газ, каза тя. 

По отношение на военнотехническата помощ за Украйна, Бориславова заяви, че България ще удовлетвори всяко едно конкретно искане, което получи от Украйна. Предстои министърът на отбраната да изготви план, по който да се остойностяват тези ремонти.